Acht personen geselecteerd om documentaires te maken
03 Oct 2015, 08:16
foto
Acht personen worden begeleid om een documentaire te kunnen maken. Op de foto de finalisten, de organisatie en genodigden. (Foto: René Gompers)


DocuLab ‘8 voor 40’ is het nieuwe filmproject van de Backlot. Tijdens dit project zullen de komende zeven maanden acht personen begeleid worden door Nederlandse documentairemakers. De acht zijn geselecteerd uit twintig inzendingen op basis van hun voorstellen voor een documentaire. Hun ideeën zullen uitgewerkt worden tot een volledig filmplan.

‘8 voor 40’ heeft te maken met 40 jaar Srefidensi. Voor elk lustrum wordt er een film gemaakt. Kenrich Cairo wil een film maken over de begrafenisrituelen van Marrons getiteld ‘Beli Dede’. Kevin Headley, gaat in ‘Smakelijk Eten’ vertellen over chefkoks in Suriname. Noele Jeroe vertelt over Pokigron in ‘Donkere schaduw, heldere toekomst’. Ananta Khemradj wil meer inzicht verschaffen over de jaren tachtig met ‘De vraagtekens van tachtig’, Rosita Leeflang schijnt haar licht over de ontwikkeling van Kaseko Jazz met ‘Kaseko Jazz ikonen van Suriname’, Tessa Leuwsha over de relatie dorpstraditie en stadse cultuur in ‘Dumundu’ (vaarwel). Nancy de Randamie gaat vertellen over de invloed van de zeestijging op het land en de mensen die langs de kust wonen in ‘The sea washes over me’. En Ginny Roos gaat met ‘Ini Kurupa’ vertellen over de ontwikkeling van inheemse vrouwen op Mata.

“Het is belangrijk dat een land zichzelf kan documenteren, dat er documentairemakers zijn die het land vastleggen,” haalt Bart Römer, directeur van de Nederlandse Film Academie aan. “Documakers die verhalen vertellen uit het heden en het verleden. zodat de samenleving gedocumenteerd raakt voor de generaties na ons.” De Nederlandse ambassadeur, Ernst Noorman, is blij dat Suriname de kans krijgt om zelf de eigen verhalen te vertellen. “In Suriname wordt er veel gesproken over het vertellen van de eigen geschiedenis, dat het teveel door buitenlanders met name Nederland wordt gedaan. De president heeft het in zijn jaarrede nog aangehaald. Ik ben blij dat Suriname met dit krachtig instrument de kans krijgt om de eigen verhalen te vertellen.” Het gaat om een twinningsproject tussen Nederland en Suriname.

Voor Eddy Wijngaarde van de Backlot wordt met dit project nog een stap gezet in de richting van de ‘Surinaamse filmindustrie’. “Ik streef er al heel lang naar om de audio visuele sector te stimuleren, op niveau te brengen” geeft hij aan. “Ik ben blij dat we het dit keer met een hogere opleiding kunnen doen.” Het evenement is een van de drie projecten die met Nederland gedraaid wordt. Eerder is op het Natin de audiovisuele opleiding begonnen. In januari wordt begonnen aan de opzet van Studio Paramaribo, een studio voor topkwaliteit opnames.

René Gompers
Advertenties