Rechterlijke macht start zittingsjaar met procesreglement
03 Oct 2015, 00:01
foto
Introductie van het procesreglement door het Hof van Justitie tijdens de opening van zittingsjaar 2015-2016. (Foto Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie (HvJ) heeft vrijdag tijdens de buitengewone openbare bijeenkomst het zittingsjaar 2015-2016 geopend. Een oude traditie, die weer nieuw leven is ingeblazen. Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft ook het procesreglement formeel geïntroduceerd. “Een markante verbeterslag binnen de bedrijfsvoering van het Hof.”

Het procesreglement met 43 artikelen, is een ordening en structuur van civiele rechtszaken, met transparante regels over de wijze van procederen en termijnen. Volgens Rasoelbaks zal de toepassing hiervan bijdragen aan de verbetering van de snelheid, effectiviteit, uniformiteit en de kwaliteit op de advocaten- en de deurwaardersrollen. De samenstelling van het reglement heeft 1,5 jaar geduurd. Rechters, Surinaamse Orde van Advocaten, deurwaarders en griffie hebben hieraan gewerkt.

Voor waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday is de verzameling van orde maatregelen een immense verbetering in het burgerlijk procesrecht. Naast ordenend, heeft het ook tot doel om misbruik van recht te voorkomen. Er komen uniforme gedragsregels in het nemen van conclusies en inbrengen van producties in rechtszaken. Procespartijen kunnen op tijd beschikken over relevante informatie over de procesfase, de ondernomen stappen of welke handelingen nog volgen. Hij denkt dat de effectiviteit en efficiënte in rechtsprocedures worden verbeterd, “waarbij in proces economisch opzicht ruim winst zal worden behaald.” Procespartijen zien graag snelheid in het nemen van een beslissing van hun geschil. Lange wachttijden leiden tot wrevel en onbegrip bij hen. Enerzijds voor het vele werk van de rechter om tot waarheidsvinding te komen en “anderzijds het vele geld dat als honorarium betaald moet worden aan advocaten of deurwaarders”.

Kwaliteit garanderen
Ook de Surinaamse Orde van Advocaten is blij met het procesreglement. In het document staat dat periodiek overleg met de orde de kwaliteit van de rechtsgang moet blijven garanderen, merkte Deken Harish Monorath op. “Dit getuigt van lef en durf binnen de rechterlijke macht.” Een bijzondere verademing voor advocaten en toch moeten enkele punten extra aandacht krijgen, stelt Monorath. De orde ziet graag dat er een stop komt aan ‘niet-advocaten’, personen die eenmalig als gemachtigde optreden en dan geregeld procederen. Verder afschaffing van de term ’s landsadvocaat en een zuiniger optreden van de rechter bij het verstrekken van toestemming tot beslag. “De rechterlijke macht moet ook waakzaam zijn dat advocaten geen misbruik maken van procesrecht, bijvoorbeeld ‘opzettelijk’ uitstellen om de wederpartij te pesten.”

De Hofpresident wenste iedere betrokkene in het rechtsproces een vruchtbaar, gedreven en vredevol zittingsjaar toe. “Met een rechtspraak die steeds op weg is naar zelfstandigheid, efficiëntie, tijdigheid, transparantie en klantvriendelijkheid en tenslotte met een rechtspraak die omgord is met het harnas van onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit en deskundigheid.”
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April