Regering en Centrale Bank gooien veel geld uit de kluis
02 Oct 2015, 06:23
foto
Posten van de Staat op de weekbalans van de Centrale Bank van 18 september 2015 en 25 september 2015.


(Ingezonden)

We hebben niet kunnen vermoeden dat wij zo snel na de publicatie van 29 september 2015, wederom zo snel genoodzaakt zouden zijn de financieel-economische perikelen opnieuw aan het volk voor te houden. En wij doen dit, omdat het een ernstige ontwikkeling is.

Uit de publicatie van de weekstaat van de Centrale Bank op 25 september 2015 constateren wij het volgende: dat de schuld van de overheid tot ver boven de SRD 2 miljard is opgelopen bij de CBvS. Per 18 september 2015 was die positie SRD 1.7 miljard. Het betekent dat in slechts enkele dagen de forse toename van die schuld heeft plaatsgevonden. De tabel samengesteld uit cijfers van de Centrale Bank, die heel duidelijk laten zien hoe de schuldtoename heeft plaatsgevonden. Let u vooral op de post ‘de republiek Suriname geconsolideerde schuld’ die van SRD 93.526.00 is gestegen naar SRD 2.5 miljard. Ook vragen wij u, uw bijzondere aandacht voor de rekening courantsaldi: gewone rekening van de Staat die op 18 september 2015 debet (negatief) SRD 894.095.30 was en die op 25 september 2015 credit (positief) staat voor SRD 862.251.60.

De regering en de Centrale Bank zullen aan het volk van Suriname moeten uitleggen, hoe deze gelden zonder een dekking van productie in zo een kleine en open economie gestrooid wordt over de hoofden van het Surinaamse volk. De Centrale Bank en de regering zullen verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de consequenties. Nooit eerder in de geschiedenis van politiek Suriname hebben we zo een schending van de taken van de Centrale Bank bij wet geregeld geconstateerd. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van politiek Suriname. Het had nooit zover mogen komen en door zo onverantwoordelijk bezig te zijn, moedigt het iedereen aan om president en minister te willen worden (want als je in problemen komt dan druk je maar gelden via de CBvS naar de gemeenschap). De kunst is juist in de politiek om de Centrale Bank niet voor dit soort van activiteiten te gebruiken. We blijven de handelingen volgen.

John van Coblijn

U kunt de weekbalans van de Centrale Bank hier downloaden.


pdf-icon.gif Weekbalans_CBvS.pdf                
Advertenties