Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 271
27 Sep 2015, 20:24
foto


“We hoeven geen heldendaden van 19 overwerkte, onderbetaalde, slecht ondersteunde rechters te verwachten.”
“Terecht, en het is niet de eerste keer dat zij de noodklok luiden.”
“Daarom duren zaken tegen malafide figuren met hun goedbetaalde advocaten zonder al te veel moeite tot in lengte van dagen en woekert het kwaad maar voort.”
“Zelfs kortgedingen worden lang-gedingen.”
“En als je eindelijk, na jaren, uitspraak in jouw voordeel hebt, gaat de tegenpartij doodleuk in hoger beroep en kan je weer jaren wachten tot je je recht kan vinden.”
“Maar dit is echt niet de schuld van de rechters, maar van beleidvoerders die al tientallen jaren liever het geld in bijvoorbeeld dure dienstreizen stoppen dan in bijvoorbeeld de opleiding van nieuwe griffiers.”
“En het meest frappante vind ik dat de positie van de rechters wettelijk nog niet is geregeld.”
“Dat, vind ik, is iets waar ze wel degelijk meer aan hadden kunnen doen, of wilden ze zelf niet dat dat geregeld moest worden?”
“Makkelijk praten. Hoe zouden ze dat dan moeten doen?”
“Simpel; een paar rechters klagen als burgers de staat aan dat hun positie niet geregeld is en eisen dat dat binnen een maand na vonnis in orde moet zijn, anders een dwangsom van één ministersauto per dag. En een andere rechter wijst deze eis natuurlijk toe.”
“Echt een sopie-man oplossingsmethode. Een ministersauto per dag…, hoewel, laat ze gaan fietsen.”
“Dit soort manco’s is het zoveelste gevolg van het feit dat wij meer dan zestig jaar lang als opgejutte kippen zonder kop met oogkleppen op achter allerlei mooi schreeuwend politiek geboefte hebben gerend, zwaaiend met allerlei vlaggen en wimpels.”
“Jouw beeldspraak, beste broeder, is onlogisch; een kip zonder kop kan geen oogkleppen op hebben, misschien nekkleppen tegen het bloeden. En als die mensen dat leuk vinden, lieb’den.”
“En er blijken zelfs politieagenten in regio west in de doorverkoop van brandstof voor dienstwagens te zitten. Nu krijgen ze brandstof in de cel.”
“Net als het steelpaar E.B.S. Duikze-Vasteur.”
“Maar zelfs bij Grassalco blijken interne dieven hun slag te hebben geslagen, 342 gram gold is missing.”
“Malafide werknemers hebben niet door dat ze hun eigen gezicht als bedrijf schaden.”
“Inderdaad, kijk hoe Volkswagen wereldwijd in de knel is gekomen door die ingenieus ingebouwde software die de uitstoot van schadelijke gassen tijdens de keuring in de USA manipuleert.”
“Zelfs bij de FIFA is er door de ex-topman gesjoemeld. Hoe houdt dit op?”
“Door dit soort corruptelingen lange vrijheidsberovende straffen met werktaak te geven, ook bij ons. Minstens twintig jaar cel, zonder mogelijkheid tot strafvermindering.”
“Inderdaad, want dat weggesluisd geld gaat de gemeenschap toch nooit meer terugkrijgen. Dan zal dat geboefte er minstens 20 jaar lang niet van genieten.”
“Plus opkomende corruptelingen zullen erg voorzichtig worden.”
“Toen de Amerikanen uit Zuid-Vietnam waren verdreven, brak daar een verschrikkelijke corruptie los. De nieuwe regering voerde de doodstraf in voor corruptie, executeerde een aantal corruptelingen en meteen was de zaak tot controleerbare proporties teruggebracht.”
“Maar dan ga je weer horen: onze wetgeving kent voor zulke vergrijpen niet zulke zware straffen.”
“Niet zo somber, heren. Tenminste is de coöperatie van Koewarasan met een eigen, betaalbare kas op de markt gekomen.”
“Hopelijk gaat niemand er met die kas vandoor, zoals bij ettelijke coöperaties is gebeurd.”
“Ik bedoelde een kas om groenten in te planten, zuiplap.”
“Maar het kan ook goed gaan met coöperaties, zoals bij de landbouwers te Kwatta.”
“En die spaar- en kredietcoöperatie Godo is uitgegroeid tot een heuse bank.”
“Een land, een samenleving is in feite ook een coöperatie in het groot; wij, de belastingbetalers, zijn de leden en de regering is het bestuur en de assemblee is de raad van Toezicht.”
“Ja, mooi en waar, maar zie wat er van onze slandscoöp geworden is.”
“Ligt dat voor het belangrijkste deel niet aan ons?”
“Niet bakra-basi is de zwarte Piet voor de armoede lijdende ontwikkelingslanden, maar hun eigen corrupte kliek van bruine- en blaka-basi, die zich overvol zuigen met de inkomsten van het land.”
“Zodat er niet genoeg geld is om bijvoorbeeld de medicijnen voor chronische nierpatiёnten aan te schaffen, of babyvoeding. Daarom: zwaar straffen, dit tuig van de richel.”
“Maar vaak blijkt dat de nodige wetgeving om meer belasting te innen, niet via het salaris van hardwerkenden, maar via de opbrengsten van de profiteurs en plunderaars van onze natuurlijke hulpbronnen, te ontbreken.”
“Noem een voorbeeld, zeg geen zomaar dingen.”
“Suralco gaat weg, wij huilen dat ze moeten blijven, ipv hun een stevige belasting te laten betalen voor de geleden milieuschade, want de wetten daarvoor zijn er niet of zijn niet afgekondigd.”
“En als ze niet willen betalen, nemen we de stuwdam als compensatie. Dan hoeven we ook geen geheimzinnige, schimmige en maandenlange onderhandelingen met hen te voeren.”
“Is wetgeving echt wetgeving als het echte wetgeving in de weg staat?”
“Ik heb ook eentje: er bestaat geen wegenbelasting voor die zware houttrucks die wegen en bruggen kapotrijden en geen extra exportheffing op ons rondhout dat voor een appel en een ei wordt verkocht aan de grootste houtplunderaar ter wereld, namelijk China. Die beschermt zelf zijn weinige beetje regenwoud, maar is desondanks de grootste exporteur ter wereld van houtproducten.”
“Heb je dat artikel van Mandje Zoender gelezen?”
“Waarin hij denkt tweehonderdzoveel miljard van die hyperzuinige Hollanders te kunnen afpingelen als compensatie voor het slavernijverleden?”
“Nee mang, ik denk dat hij nu wel door heeft dat dat verloren moeite is. Hij is met iets veel beters bezig, namelijk een failliete politieke boedel nieuw leven in te blazen, SGDB.”
“Wat betekent deze idiote afkorting van je?”
“Seti Grun Dyari Bun; en er is belangstelling daarvoor, gezien het grote aantal afgehaalde bewilligingsformulieren voor de komende bestuursverkiezingen in die partij.”
“We dwalen af! Waar ging dat artikel van onze Armand Z. dan over?”
“Over onze rondhoutexport. Hij noemde vier maatregelen, per direct te nemen, om de rondhoutexport af te bouwen en de verwerking van datzelfde hout hier te lande op te bouwen. Ik sta voor honderd procent achter dit streven. Armand for Voorie, weg met Greg.”
“Wil je ophouden met je interne politieke slogans hier uit te kraaien? Hier is S. Opie de voorzitter.”
“En de wetten voor het legaliseren van onze kustwacht worden maar niet goedgekeurd, zodat de USA ons niet kan assisteren bij het uitbouwen van onze kustwacht.”
“Zijn hier ook schimmige machten achter de schermen bezig om dit legaliseren te stagneren, omdat zij voordelen hebben bij illegale activiteiten in onze kustwateren?”
“En ook het verbod op het gebruik van kwik bij de goudwinning lijkt bewust gestagneerd te worden; die achter-de-schermen-skylines-eigenaren kunnen niet beboet worden voor de aangerichte milieuschade op het stuwmeer.”
“Skylines?? Die zuigmonsters heten skalians of skalianes.”
“Waarom kunnen die wanstaltige bakbeesten nu opeens wel weggesleept worden en niet tijdens de vorige minister?”
“Die Dompige OGS-man zegt dat hij niet de benodigde medewerking kreeg van de vorige NH-minister, daarom.”
“En Jim-uit-dat-Hok zegt als reactie dat die Dompige man overspannen is; hij zegt rare dingen; hij moet nodig met verlof."
“En opeens wordt vanuit een andere OGS-topper gezegd dat de skalians niet zullen worden ontmanteld. Ze hadden toestemming om in kreekjes uitmondend op het stuwmeer goud te zuigen.”
“En gaandeweg zogen zij zich een weg, ver het stuwmeer op.”
“Ze volgden de kreekjes op de bodem van het stuwmeer, daarom.”
“Even terzijde: was die Dompige man niet de politiebaas op Aruba ten tijde van de geruchtmakende verdwijning van die Amerikaanse Natalee Holloway?”
“We dwalen weer af. Houden jullie de alcohol en het gespreksonderwerp in de gaten, nò?”
“En de scholen starten per 1 oktober en niet na nog een weekend vol met back to school party’s. Goed zo, ga leren en studeren in plaats van maar te feesten en te geesten als beesten zonder leesten.”
“Jij brabbelt er maar op los.”
“Maar de naschoolse opvang wordt per dezelfde datum beёindigd; ook hier ontbreekt een wettelijke onderbouwing, waardoor het meer een vrijblijvende oppas met een letterlijke en figuurlijke nyan patu is geworden.”
“En wij drinken onze laatste borrel en laten ons naar huis rijden. Jules, ben je zover, staat je auto al warm?”

Rappa
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April