Westbidders luiden Ied ul Adha in met slamentan
24 Sep 2015, 02:37
foto
Gemeenteleden War fani’i Islam luiden Ied ul Adha in met slamentan Besaran. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Bij de gemeente War fani’i Islam hebben de Javaanse Westbidders het offerfeest ingeluid met hun slamentan Besaran, een religieuze heilsmaaltijd Ied ul Adha. De gemeente offert al twee jaar geen dieren meer. Financiële omstandigheden, niet genoeg mankracht zijn enkele van de redenen, zegt penningmeester Samoen Kasanpawiro aan Starnieuws. “We zijn een kleine gemeente, met veel oudere personen die het geld niet kunnen opbrengen.”

Volgens de penningmeester zijn ook de kosten van runderen gestegen in vergelijking met de voorgaande jaren. “Ik heb zelf al zeven keren geofferd en kon net als vorig jaar niet genoeg personen vinden om een dier te kopen.” De gemeente bestaat iets langer dan vijftig jaar en kent ongeveer 120 leden. Volgens Kasanpawiro hebben zij altijd op Ied ul Adha geofferd. “Het is de handeling, de bereidwilligheid om conform Allah’s wens een dier te offeren. Wie financieel instaat is, is eigenlijk ‘verplicht’ de handeling te plegen. Wij doen normaal ons Ied gebed. Het gaat om de intentie, wat in je hart is.”

Terwijl een deel van de Moslims in de moskee bidt, lopen andere gemeenteleden iets na zeven uur ’s avonds het gebouw binnen. Eenieder heeft thuis gekookt en brengt hun ambeng, kom met verschillende gerechten mee. Na het Magrib en Isha gebed, die woensdagavond alleen aaneengesloten worden gedaan, vult de hal voor de gebedsruimte zich snel met de aanwezigen. De kauns doen eerst een gebed, de mengan (vuur met wierook) wordt aangestoken, een andere geeft uitleg over de verschillende gerechten, waarna het eten wordt gezegend. Met het laatste valt ook de stilte weg en begint het ineens wat levendiger te worden. Het geofferde eten wordt verdeeld en gezamenlijk ter plekke genuttigd, of de bananenbladeren worden gevouwen en weggezet in een plastiek zakje. “Wij hebben nu aan de vooravond van het offerfeest met de gemeenteleden een gezellig samenzijn tot bam”, zegt Kasanpawiro.

De grote dag zelf, komen de gemeenteleden rond 7 uur in de ochtend al naar de moskee. Het Ied-gebed start een uur later en duurt tot 10 uur. Het gebed wordt afgesloten met een slamentan. Deze verschilt qua gerechten met die van de avond ervoor, legt de penningmeester uit. “Nu heeft iedereen wat meegenomen, terwijl donderdag door één of twee personen vanuit de Moskee zelf wordt gekookt.” De gele rijst en gele kip staan dan centraal en er mag geen eten meegenomen worden naar huis. “Als wij zouden offeren, dan zouden wij een deel van dat geofferde vlees ook hier samen eten.”

Volgens de Islam wetten zijn er bepaalde dieren die alleen geofferd mogen worden. Met uitzondering van varkens die als onrein worden beschouwd, kunnen verschillende vierpotige mannelijke dieren worden geofferd. In Suriname is het gangbaar een bok, ram of stier te kiezen, terwijl elders in de wereld ook kamelen en buffels als offerdieren dienen.
De Javaans Islamitische beweging in Suriname bestaat uit Oost- en Westbidders, afhankelijk van hun gebedsrichting. Het verschil tussen hen ligt ook nog in de culturele en religieuze beleving, waarbij de Westbidders meer gebruiken, rituelen kennen uit het Hindoeïsme en Boeddhisme.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March