Jogi stelt indringende vragen over Staatsolie
11 Sep 2015, 04:54
foto
Assembleelid Mahinder Jogi. (Beeld: DNA)


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft in De Nationale Assemblee donderdag indringende vragen gesteld over Staatsolie. Hij vroeg aan de regering wat de schuldpositie is van het bedrijf. "Is het bedrijf failliet of bestaat het nog?", wilde de volksvertegenwoordiger weten. Hij wil dat de regering een onderzoek gaat plegen in het bedrijf.

Jogi had ook al eerder vragen gesteld over de status van de nieuwe raffinaderij van Staatsolie. De volksvertegenwoordiger merkte op dat US$ 400 miljoen tot een half miljard begroot was voor het raffinaderij-expansieproject. Volgens hem is er nu al meer dan US$ 1,2 miljard uitgegeven en toch draait de raffinaderij nog niet.

"Ik heb u al eerder gezegd om niet de bladeren alleen te plukken, maar naar de stam te gaan," herhaalde Jogi. Hij vindt dat de top van het bedrijf aangepakt moet worden. De VHP-topper wilde weten wie de contractors zijn die diensten verlenen aan Staatsolie. Waar vinden de inkopen plaats? Wie zijn de mensen en wat zijn de bedragen. Ook had hij kritiek op dat het Ethanolproject abrupt is stopgezet, terwijl er ruim US$ 40 miljoen geïnvesteerd is.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei op aandringen van Jogi dat hij de kwestie zeker zal aanpakken. Toen het Assembleelid opmerkte dat de minister niet ingegaan is op de vragen over Staatsolie, merkte Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons op dat het niet de bedoeling is dat Staatsolie in het openbaar wordt besproken. Jogi merkte op dat de informatie moet komen, ook al is het achter gesloten deuren. Ook Rabin Parmessar (NDP) wil openheid van zaken van alle parastatale bedrijven en hoe de structuur is. Ook deze toezegging deed Dodson en beloofde dat er transparantie komt.
Advertenties