Minister Dodson sommeert skalians om direct te stoppen
05 Sep 2015, 00:01
foto
Skalians op het stuwmeer moeten stoppen met zoeken naar goud. (Beeld: René Gompers)


Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, is acht ‘skalians’ tegengekomen op het stuwmeer. De eigenaren van de aangetroffen goudpontons zijn ook achterhaald. Het gaat om Surinamers. Dodson heeft de 'varende goudfabrieken' onmiddellijk laten stoppen met dreggen. De bewindsman heeft brieven voor de eigenaren achtergelaten bij de bemanningen: Sarafina NV, Maxi Goldmining en Pieter Peneux zijn uitgenodigd voor een gesprek op 15 september.

“Ik praat niet met arbeiders of vertegenwoordigingen. Als ze niet komen opdagen en doorgaan met het zoeken naar goud in het meer, zullen er ernstige maatregelen getroffen worden,” geeft Dodson de bemanning mee. Hoewel er meer van de drijvende platformen zijn gerapporteerd, konden ze door motorpech en de geringe tijd niet allemaal aangedaan worden. Er zouden zich vijftien dreggers op het stuwmeer ophouden volgens de rapportages. De grote worden ‘skalians’ genoemd en de kleinere ‘pontons’. De bemanning op de skalians, die overigens goed beveiligd is, bestaat uit Surinamers en Brazilianen. Het dreggen en verwerken van het goud gebeurt veelal door de Brazilianen.

Districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, en Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zijn blij en opgelucht. “Wij zijn vaker op het stuwmeer maar als we vragen wie de eigenaren zijn, weet niemand wat,” deelt Pinas mee. “Vandaag weten we wie ze zijn. Nu kunnen we nog meer stappen ondernemen," merkt Pinas op. Dodson kijkt uit naar de vergadering later in de maand. “Er zijn namen gevallen, we gaan kijken wie allemaal komt op 15 september. Het is belangrijk dat de eigenaren zelf komen, we gaan niet dealen met vertegenwoordigers of tussenpersonen,” deelt Dodson resoluut mee. “Verwijdering gebeurt sowieso maar we moeten weten wie we aansprakelijk moeten stellen voor deze milieuschade. We moeten ook nagaan of dit hersteld kan worden, dit is te gek.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April