Bedrijfsleven wil samenhangend pakket maatregelen
04 Sep 2015, 00:52
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.


Een brede vertegenwoordiging van bedrijfslevenorganisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken. Het bedrijfsleven is het niet eens met de verhoging die de regering heeft doorgevoerd, zonder overleg te plegen. Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, zegt aan Starnieuws dat begin volgende week de besturen van de organisaties bijeen zullen komen om de situatie diepgaand te bespreken. Ook de Raad van Vakcentrales in Suriname maakt deel uit van het overleg.

Binnen het Financieel Economisch Platform (FEP) is juist ervoor gepleit om een samenhangend pakket aan maatregelen te nemen. Verhogingen moeten gepaard gaan met bezuinigingen en een integraal pakket aan maatregelen, waardoor er een structurele oplossing komt. De regering dient in overleg te treden met de sociale partners en andere maatschappelijke groepen om draagvlak te vinden voor de maatregelen die ze wil doorvoeren.

Welzijn brengt in herinnering dat president Desi Bouterse juist had gezegd dat maatschappelijke groepen inspraak zouden hebben. Hij heeft het FEP ingesteld waar zaken diepgaand besproken zijn. "Nu voert de regering toch iets uit, wat juist is afgeraden," stelt Welzijn. In de verklaring wordt aangegeven dat er overleg is geweest met de sociale partners, terwijl dit niet het geval is.

Veel organisaties hebben geschokt gereageerd op de maatregelen. "Sommige stelden voor om gelijk in het geweer te komen, maar wij willen dat op basis van dialoog een oplossing wordt bereikt," zegt Welzijn. Hij meent dat binnen twee tot drie weken overeenstemming kan worden bereikt over een samenhangend pakket aan maatregelen.
Advertenties