Verhoging brandstofprijzen, waarom?
04 Sep 2015, 01:57
foto


Het is begrijpelijk dat er discussies zijn ontstaan omtrent de verhoging van brandstofprijzen. Het is niet de vraag of brandstofprijzen dienen te worden verhoogd, maar waarom? De regering heeft verzuimd om dit op een correcte wijze te communiceren. In de afgelopen jaren zijn er door ondergetekende diverse artikelen gepubliceerd met betrekking tot integrale strategisch beleid en dan in het bijzonder gericht op duurzaam ontwikkeling.

Ook nu weer blijkt dat bij de vorming van de nieuwe regering er geen rekening is gehouden met het zoeken naar oplossingen vanuit een strategie. De kans is dus wederom groot dat er eilanden zullen ontstaan. Elk afzonderlijke minister is op zijn/haar eigen denkwijze drukdoende op desbetreffende departement in te richten. Eigenlijk zou dit moeten plaatsvinden onder de coördinatie van de VP. Echter wordt dit nagelaten, waardoor er veel onduidelijkheden zullen ontstaan welke richting deze regering naar toe wilt, waarom en op welke wijze.
Er is geen enkele Surinamer die niet bewust is van de klimaatverandering en dat er anders moet worden opgegaan met energie.

Als wij uitgaan van bovenstaande stelling, dan zal het ook niet een moeilijk rekensom zijn wat de kosten zullen zijn, voor nu en de toekomst als wij niet leren om verstandig met onze grondstoffen om te gaan, in het bijzonder met de fossiele voorraad.

Maar dan is het de vraag welke minister zal in staat zijn om de kosten en baten aan de hand van prestatie-indicatoren uit te werken en te communiceren. Het antwoord nul komma nul. Dit komt door de macht die ambtenaren verkrijgen doordat zij een baan hebben bij de overheid. Terwijl het geld en inkomsten van de Staat juist door het bedrijfsleven wordt opgebracht. Maar men wil liever een baan bij de overheid, want macht is waarschijnlijk zeer belangrijk.

Terugkomend op het waarom, de verhoging van brandstofprijzen dienen marktconform te zijn, aan de ene kant aan de andere kant dient de regering ondernemers en particulieren te stimuleren, om op een andere wijze energie op te wekken dan alleen wat dat door EBS wordt geleverd. Dit kan door fiscale- en/of subsidieregelingen in het leven te roepen. Het is namelijk algemeen bekend dat China een heel groot voorraad aan zonnecellen heeft. Als Surinaamse overheid, met de nauwe betrekkingen met China, zou het een kleine moeite zijn om daarover afspraken te maken en Surinamers op te leiden in het installeren en onderhouden van deze vorm van energie.

Helaas zal elk minister wederom zijn/haar macht laten gelden door gefocust te zijn op macht en het nalaten om ten dienste te zijn voor het volk. Wat ook zeer bedenkelijk is dat de vele onnodige wellustige ambtenaren, op de stoel gaan zitten van de ondernemer. Terwijl de regering, waar deze ambtenaren deel van uitmaken, zich moeten bezighouden met hun kerntaken en dat is het besturen van het land, faciliteren en ten dienste zijn van de Surinaamse burgers.
Waarom, daarom.

Robbie Mohansingh
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April