Guatemalteekse president neemt ontslag
03 Sep 2015, 07:48
foto
President Otto Pérez Molina. (Foto: Reuters)


De Guatemalteekse president Otto Pérez Molina heeft ontslag genomen. Zijn besluit volgt uren nadat een rechter een arrestatiebevel tegen hem heeft uitgevaardigd.

Openbare aanklagers beschuldigen Molina ervan het brein te zijn achter een miljoenenfraude bij de douanediensten. Hij ontkent de beschuldigingen. Het Congres heeft hem dinsdag ontdaan van zijn immuniteit, waardoor de weg van vervolging is vrijgemaakt.

Een woordvoerder van Molina heeft gezegd dat hij de confrontatie zou aangaan met de procedures die tegen hem worden ingezet. Het aftreden van Molina komt enkele dagen voor de zondag te houden presidentsverkiezingen. Molina is echter door de grondwet uitgesloten om opnieuw voor een nieuw termijn te gaan.

Vicepresident Alejandro Maldonado zal naar verwachting de functie van president waarnemen totdat het nieuwe staatshoofd op 14 januari wordt beëdigd. Madonado is sinds medio mei vicepresident, nadat zijn voorganger Roxana Baldetti was afgetreden. Baldetti wordt beschuldigd van betrokkenheid bij hetzelfde corruptieschandaal waarvan wordt beweerd dat Molina de spil is.

Onderzoekers zeggen dat bij het schandaal gedoopt als ‘La Linea’ betrokken bedrijven steekpenningen betalen aan overheidsfunctionarissen en douanebeambten om geen invoerrechten te betalen. Het corruptieschandaal heeft geleid tot een reeks massale protesten in Guatemala en een wijdverbreide roep om het aftreden van Molina.

Het Congres moet het ontslag nog goedkeuren voordat het in werking treedt. Lokale media zeggen dat de huidige verblijfplaats van Molina onbekend is. Een rechter had Molina dinsdag al een reisverbod opgelegd als voorzorgmaatregel. Molina mag het land niet verlaten.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April