Ravaksur eist terugdraaien tariefsverhogingen
02 Sep 2015, 16:47
foto
De vertegenwoordigers van de vakbeweging binnen Ravaksur bijeen in het C-47-gebouw. (Foto's: Raoul Lith)


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) stuurt morgen een brief naar president Desi Bouterse waarin hem gevraagd wordt de verhogingen die in de “holst van de nacht” zijn genomen, terug te draaien. Robby Berenstein, voorzitter van Ravaksur, zegt dat na het spoedberaad dat de vakcentrales vandaag hebben gehouden in het C-47 centrum.

Binnen het Financieel Economisch Platform (FEP) is dit niet besproken, zegt hij aan Starnieuws. “We hebben eisen gesteld bij de invoering van dit soort maatregelen.” Hij benadrukt dat de raad tegen deze verhogingen is en ook tegen de manier waarop de verhogingen worden doorgevoerd. Tijdens het spoedberaad heeft de vakbeweging geconstateerd dat de samenleving deze verhogingen niet gaat kunnen opbrengen. “Dit is te zwaar.”

Berenstein schetst dat een huishouden dat nu SRD 40 betaalt voor zijn elektriciteitsvoorziening, na 15 september meer dan SRD 170 gaat betalen. Voor iemand die SRD 160 betaalt, wordt het nieuw tarief SRD 500. “Dat is meer dan 400% meer en dan hebben we het nog niet over de waterrekening en de brandstofkosten.” Behalve dat de verhogingen op zich een enorme impact hebben op het budget van de werkers, komen ook nog de effecten van prijsverhogingen als gevolg van de verhoogde tarieven voor nutsvoorzieningen en brandstof. “en die prijzen in de winkels moeten de werkers ook nog gaan betalen.”

Ravaksur wil voor 15 september duidelijkheid hebben, omdat de verhogingen van de nutsvoorzieningen op die dag ingaan. Hij vindt dat er eerst orde op zaken moet worden gesteld, zoals minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft aangekondigd, maar niet heeft gedaan. Berenstein zegt dat de kracht van de vakcentrales in deze afhangt van de mate hoe diep de regering in de zakken van de mensen gaat. “Die kracht bepaalt de regering zelf als ze zo rigoureus omgaat met de belangen van de werkers. Als ze zo diep in de zakken van de mensen gaat, zal ze het zelf merken.”
Advertenties