Schrikeffect of schrikbarend
02 Sep 2015, 22:42
foto


De discussies rond de recente verhogingen van de water- en energietarieven zijn losgebroken. De kogel is door de kerk en menigeen schreeuwt moord en brand. Als specialist in zonne-energie had ik gisteren het gevoel dat half Suriname massaal wil overstappen op zonne-energie.

Op zich zou je zeggen een gouden handdruk voor bedrijven in deze sector, ook met de aankondiging dat invoerheffingen per direct zijn afgeschaft. Importheffingen voor zonnepanelen zijn rond de 5% en voor de batterijen rond de 35%. De prijzen kunnen dus verder omlaag.

Eén van de klanten maakte een mooie opmerking: “Geef het volk dan maar ook een zachte lening om de aanschaf te kunnen permitteren.” Nu wij eenmaal gek doen, geef ze dan ook een grace periode van een jaar of twee.

Toch moet het mij van het hart dat ik als Surinamer meer waarde hecht aan een stabiele economie en duurzame ontwikkeling dan een paar centen extra. De maatregelen van de overheid zijn als een schokgolf gegaan door Suriname, en dat heeft met name te maken met de wijze van implementatie.

Dat rijken worden gesubsidieerd is geen nieuw fenomeen. Dat de prijzen omhoog moeten, daar is het volk voorstander van. In deze gaat het om hoe doen wij dat. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen had aangegeven dat de effecten zo minimaal mogelijk zouden zijn voor het volk. Natuurlijk weten wij dat elkeen het gaat voelen, maar praat met het volk en bereidt ze voor. Geef de mensen ruimte om tenminste diep adem te halen alvorens ze in deze diepte duiken.

Deskundigen tasten in het duister welke modellen gebruikt zijn om de huidige energie verhogingen vast te stellen. Dit zorgt voor een wolk van over en weer gepraat en laat mij hoegenaamd afvragen als de overheid bewust geen detail informatie heeft verschaft om een schrikeffect te veroorzaken. In elk geval als de soep zo heet moet worden gegeten als zij is opgediend, vinden delen van de gemeenschap het schrikbarend.

Kow taki want a volk wan doe! De overheid heeft geld nodig want de inkomsten zijn drastisch afgenomen en wij moeten inleveren; Dat is een feit, maar praat met het volk en neem ons mee, zodat wij de gevolgen kunnen overzien.


Orlando Olmberg
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April