Hooghart: Subsidie gaat naar de rijken
02 Sep 2015, 05:24
foto
Vakbondsleider Ronald Hooghart


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) tevens Assembleelid, zegt dat hij al jaren heeft gepleit voor verhoging van de water- en elektriciteitstarieven. De Staat subsidieert meer dan SRD 800 miljoen op jaarbasis. De meeste subsidie gaat volgens hem naar grootverbruikers. Het geld kan beter besteed worden voor volksgezondheid, onderwijs, bouw van huizen en andere belangrijke zaken, stelt de vakbondsleider.

Hooghart merkt op dat al meer dan twintig jaar het duidelijk is dat de Staat niet kan blijven subsidiëren. De kostprijs van stroom en water is vele malen hoger dan de verkoopprijs. Regeringen hebben volgens de vakbondsleider niet gedurfd om de prijzen te verhogen. Dit alleen om politieke redenen.

"Ik vind dat de regering daadkracht heeft getoond met dit besluit. De rijken moeten niet gesubsidieerd worden. Nagegaan moet worden hoe de kleine man opgevangen kan worden," stelt Hooghart. Hij vindt dat iedereen moet betalen, ook de rijstboeren en de mensen in het binnenland. Er wordt te snel gevraagd om subsidie, meent de vakbondsleider.

Hooghart vindt dat toen de brandstofprijs rond de SRD 5,00 per liter schommelde, het bedrijfsleven gelijk de prijzen van goederen had opgeschroefd. "Toen de prijs van olie daalde tot naar SRD 3,50 per liter, hebben wij niet gezien dat de goederen goedkoper zijn geworden. De kleine man wordt altijd de dupe van alles. Daarom kan de overheid een gericht beleid voeren en de minderdraagkrachtigen subject-subsidie geven," concludeert Hooghart.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April