Errol Snijders: ‘Dit is te gortig, hou toch op’
02 Sep 2015, 04:42
foto
Errol Snijders


Moederbondsvoorzitter Errol Snijders is niet te spreken over de overnight tariefsverhogingen van de nutsvoorzieningen en de verhoging van de brandstofprijs. “Je kunt de gemeenschap niet straffen voor de onduidelijkheden bij de EBS,” zegt hij aan Starnieuws. De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) komt vandaag in spoedvergadering bijeen. Onderwerp van gesprek is de als donderslag bij heldere hemel verhoogde tarieven voor nutsvoorzieningen.

Snijders wijst erop dat tariefaanpassingen niet zaligmakend zijn en de precaire financiële situatie niet zullen opheffen. “Als het Financieel Economisch Platform (FEP) hebben we aangegeven dat we moeite hebben met de aangedragen modellen voor tariefsverhoging bij de EBS.” Een van die modellen is nu ingegaan. Snijders zegt dat ze als vakbeweging verder zijn gegaan en de overheid hebben gezegd: “zit met ons om de tafel en laten we kijken hoe dit gaan compenseren.” Hij wijst op het schokeffect die deze maatregelen teweeg brengen in de samenleving. “Dit is niet goed.”

Snijders zegt dat de sociale partners hebben aangegeven dat er eerst orde op zaken moet worden gesteld bij de EBS. “Dingen moeten goed op een rij worden gezet. Wat speelt, wie heeft gestolen, kun je het terugvorderen, wat gaan we doen?” Hij wijst erop dat de “hele wereld” weet dat er bij de EBS een situatie is die de wenkbrauwen doet fronsen. “Maar moet de samenleving het gelag daarvan betalen?”

Over de verhogingen die bij de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) zijn doorgevoerd, zegt de vakbondsman dat er daar acuut iets moest gebeuren. “De SWM is stiefmoederlijk behandeld en de hoognodige investeringen zijn daar niet gepleegd. De verhogingen bij de SWM zijn meer dan terecht.” Hij wijst erop dat de precaire financiële situatie mede is ontstaan door het niet op een verantwoorde wijze innen van de belastingen. “Er zijn wetten bij de belastingen goedgekeurd, maar niet uitgevoerd. Hierdoor ontbeert de staat inkomsten. De president had immers gezegd dat het mes er met spoed in moest bij de douane.” Snijders noemt als voorbeeld een wet op in- en uitvoer die niet wordt toegepast en waarbij de staat zo’n SRD 48 miljoen op maandbasis ontbeert. “De uitvoering van die wetten kunnen soelaas bieden en zouden de klap niet zo zwaar maken voor de samenleving.”

Het FEP had volgens hem voorgesteld om de benzineprijs aan de pomp stationair te houden. Een vaste prijs, ongeacht de dalende wereldmarktprijs. “De samenleving zou het niet voelen en het zou de regering de ruimte geven om haar government take te verruimen.” Snijders zegt dat de koopkracht voor de werkers enorm is achteruitgegaan in de afgelopen 4-5 jaar. “Ze hebben geen verhoging gehad om die vermindering te compenseren. Wat nu gebeurt dat is te gortig voor woorden.”
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April