FEP-leden herkennen zich niet in maatregelen regering
02 Sep 2015, 00:44
foto


Diverse deelnemers aan het Financieel Economisch Platform (FEP) vinden dat de regering voorstellen door hen gedaan, naast zich neergelegd heeft. Het FEP heeft voorgesteld om extra governement-take te heffen, indien de wereldmarktprijs het toelaat, de water- en elektriciteitstarieven gefaseerd te verhogen. Aangedrongen is om de te nemen maatregelen te bespreken in De Nationale Assemblee. Ook is gevraagd om bezuinigingen door te voeren, de effecten door te rekenen, met goede voorlichting te komen en minder draagkrachtigen tegemoet te komen.

Het FEP heeft een verhoging voorgesteld op brandstof met SRD 0,25 tot SRD 0,35
per liter die slechts in werking treedt indien er sprake is van dalende internationale marktprijzen. Het perspectief dat die daling nog zal doorzetten, kan de bedoelde ‘take’ gerealiseerd worden, zonder dat de prijs aan de pomp stijgt. Aangetekend dient te worden dat bij verdere daling van de wereldmarktprijs de consument het maximum van SRD 0,35 aan government-take in rekening wordt gebracht. Deze heffing moet onmiddellijk vervallen na de herintroductie van de rij- en voertuigenbelasting.

De regering deelt in het persbericht mee dat rekening gehouden is met het advies van de sociale partners bij het doorvoeren van deze maatregelen. Nadat het rapport ingediend is bij president Desi Bouterse, is er geen bijeenkomst meer geweest om verder te praten over de voorstellen. FEP-leden vinden dat zij een gebalanceerd advies hebben gegeven aan de regering. Starnieuws verneemt dat een gesprek zal worden aangevraagd met de president. Voorgesteld was dat de president persoonlijk de leiding moest nemen van de door te voeren maatregelen.
Advertenties