Drie categorie 4 orkanen in de Stille Oceaan
01 Sep 2015, 01:42
foto


Drie orkanen van categorie 4 op de Saffir/Simpson schaal, vormen zich gelijktijdig van oost naar west in de Stille Oceaan. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) meldt de vorming van Kilo, Ignacio en Jimena.

Orkaan Kilo vormt zich verder naar het oosten van de Stille Oceaan, ongeveer 1.500 km ten zuidoosten van de Hawaiiaanse eilanden. Kilo heeft maximale windsnelheden van bijna 220 km per uur. De NOAA verwacht dat Kilo tot en met donderdag sterk blijft.

Ignacio ligt wat centraler, zo’n 650 km ten zuiden van Hilo, Hawaï. Maar Ignacio heeft vergelijkbare krachtige winden als orkaan Kilo. De verwachting is dat Ignacio in de loop van de week Hawaï aandoet met krachtige golven en regen.

Verder naar het westen in de Stille Oceaan heeft Jimena zich ook ontwikkeld tot een categorie 4 orkaan. Hij bevindt zich ongeveer 2.145km ten oosten van de stad Hilo, Hawaï. Jimena overtreft Kilo en Ignacio met winden tot 240 km per uur. Hij verplaatst zich met een snelheid van 26 km per uur. Volgens de voorspellingen van NOAA vormt geen van de drie orkanen een bedreiging voor kustgebieden.

De schaal Saffir/Simpson of Saffir/Simpson orkaanschaal is een classificatie die in de meteorologie wordt gehanteerd om orkanen naar hun kracht in te delen. Alle tropische cyclonen zijn gevaarlijk, maar sommige zijn gevaarlijker dan andere. Er is daarom een classificatie ontwikkeld om onderscheid te kunnen maken tussen bijvoorbeeld krachtige en verwoestende orkanen en om zich beter op de te verwachten schade te kunnen voorbereiden. De schaal is in 1969 opgesteld door consultant Herbert Saffir, gespecialiseerd in stormschade aan gebouwen, en Bob Simpson, directeur van het National Hurricane Centre. De schaal wordt gebruikt om een inschatting te maken van mogelijke schade wanneer de orkaan de kust bereikt. De schaal combineert te verwachten schade aan windsnelheid en stormvloed.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April