Colombia wil gezinnen in grenskwestie herenigen
31 Aug 2015, 18:52
foto
De grensoversteek tussen Venezuela en Colombia bij Tachira blijft gesloten.
(Foto: AFP)


Colombia zal Venezolaanse familieleden van Colombianen die zijn gedeporteerd uit Venezuela, het staatsburgerschap bieden. Het is de jongste stap van de Colombiaanse regering om de crisis die is veroorzaakt door de sluiting van een belangrijke grensovergang van de onderlinge grens te verlichten.

Meer dan 1.000 Colombianen zijn gedeporteerd uit Venezuela, als onderdeel van een campagne tegen smokkel in het gebied. Sommigen klagen dat ze zijn gescheiden van hun Venezolaanse echtgenoten. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Angela Holguin, zegt dat de regering de Venezolanen die zijn getrouwd met Colombianen en die willen verhuizen naar Colombia wil helpen. "We gaan ze de Colombiaanse nationaliteit geven. We willen dat families samenleven, we willen ze niet uit elkaar trekken.”

Veel Colombianen hebben zich gevestigd aan de Venezolaanse kant van de grens, zijn getrouwd met Venezolanen en hebben kinderen daar. De 2.200 km lange grens tussen de twee landen is makkelijk te overschrijden en kent van oudsher een gestage stroom van mensen in beide richtingen. Maar toenemende prijsverschillen tussen de goederen aan weerszijden van de grens hebben een bloeiende smokkel doen ontstaan. De socialistische regering in Caracas subsidieert veel fundamentele etenswaren en benzine in de olie-rijke natie is zeer goedkoop.
Smokkelaars kunnen heel gemakkelijk winst maken door gesubsidieerde producten goedkoop in Venezuela te kopen en ze te verkopen tegen veel hogere prijzen in Colombia. De Venezolaanse regering schat dat tot 40% van de gesubsidieerde goederen verloren gaat aan de smokkel, wat de tekorten in eigen land verergert. Het gebied is ook een toevluchtsoord voor criminele groepen die de grens oversteken om aanhouding te voorkomen.

Twee weken geleden heeft de Venezolaanse president, Nicolas Maduro, opgedragen de grens in de buurt van de stad Cucuta te sluiten. Zijn opdracht kwam nadat drie Venezolaanse soldaten en een burger door smokkelaars aan de Venezolaanse kant van de grens werden verwond. Maduro heeft ook een noodtoestand uitgeroepen in een aantal grensprovincies, waardoor ambtenaren huiszoekingen kunnen doen zonder een bevel. Venezolaanse veiligheidstroepen hebben inmiddels meer dan 1.000 Colombianen uitgezet, die volgens hen illegaal in het gebied wonen.

Intussen zijn meer dan 7.000 anderen de grens weer overgestoken naar Colombia uit angst voor deportaties. Sommigen zeggen dat ze zijn mishandeld door de Venezolaanse veiligheidstroepen. Colombia is van plan om de kwestie deze week voor te leggen aan de regionale organen, de Organisatie van Amerikaanse Staten en Unasur.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April