Korpschef begint race tegen de klok
31 Aug 2015, 00:00
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos ontvangt een presentje van korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. (Foto: Raoul Lith)


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zal zijn 350 verlofdagen nu niet opnemen. De laatste vier maanden als politiebaas heeft hij nog veel werk te verzetten. In dezelfde periode moet hij meehelpen om het directoraat Operationele diensten op te zetten, waar hij per 1 januari leiding aan zal geven. Van hem zal plaatsvervangend korpschef, commissaris Agnes Daniel, de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) overnemen.

De korpschef zegt aan Starnieuws dat diverse projecten zullen worden afgerond. Hij noemt onder andere:
- Renovatie Zwembad Politieacademie,
- Bouw van een grote sporthal in samenwerking met de Surinaamse Politiebond en de Politiesportcentrale,
- Publicatie van curricula voor een zestal politieopleidingen,
- Afsluiting van de Inspecteursopleiding Bachelor Politiekunde en aanstelling van de geslaagden als inspecteur van politie,
- Organisatie van opleidingen in Traffic Management en Traffic Strategy door erkende instructeurs uit de United Kingdom op locatie in Suriname,
- Inlopen van alle achterstanden in de behandeling van tuchtzaken, waaronder verschillende ontslagvoorstellen,
- Het leggen van een betere basis voor de aanpak van corruptie binnen het KPS,
- Bevorderingen van politieofficieren en (nieuwe) commissarissen van politie,
- Vaststellen van een volledige formatie voor het KPS (totale personeelsbehoefte met aangegeven rangen en functies).

"Dit is slechts een greep uit de zaken die de komende maanden afgerond worden naast alle lopende zaken die met het beheer en de organisatie van het KPS te maken hebben," zegt Tjin Liep Shie.

Veel te doen
Er zijn ook projecten die lang na de terugtreding van Tjin Liep Shie doorlopen, zoals de ingezette reorganisatie van het KPS. Een voorbeeld hiervan is de participatie in de Caricomveiligheidsstructuren, waarbij Surinaamse politieambtenaren actief zullen participeren in de 24 uurs operaties vanuit Trinidad and Tobago.

Het nieuwe beleid van minister Jennifer van Dijk-Silos moet worden voorbereid en uitgevoerd. Het gaat onder meer om verbetering van het politieonderwijs en verbetering van de surveillance, w.o. uitbreiding van het aantal bikers, aanpak van corruptie en andere normschendingen, verbetering van de werkomstandigheden.
Over de reorganisatie en de instelling van het nieuwe directoraat spelen verschillende aspecten, zoals wettelijke regelingen, akkoorden met vakorganisaties, doorwerking in de functiewaarderingen en effectiviteit van de aansturing. Deze zaken moeten verder worden uitgewerkt, legt Tjin Liep Shie uit.

"Ik heb het verlof nog niet opgenomen. Ik heb de minister toegezegd dat ik in de fase van de totstandkoming en de operationalisering van het nieuwe directoraat geruime tijd actief betrokken zal zijn, zodat een vlotte start gemaakt kan worden," deelt de korpschef mee.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April