Langer op school, betere resultaten?
31 Aug 2015, 01:28
foto
*De maandelijkse toename per leerkracht. **Het aantal leerkrachten van de kleuterklassen in 2014 bedroeg 758. Deze categorie is niet meegenomen in de exercities. Het aantal leerkrachten GLO klas 1 t/m 6 was 5094. (Bron: MINOWC)


De huidige resultaten in het onderwijs geven aanleiding tot grote bezorgdheid. Er zijn veel scholen die ondermaats presteren. Het landelijk slagingspercentage is onbevredigend. Het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MINOWC) legt een direct verband tussen verruiming van schooltijden en verhoging van de schoolprestaties. Dit kwam tot uiting tijdens het  PRE-CONGRES EXTENSIE  SCHOOLTIJDEN BASISONDERWIJS, LBO, VOJ  EN  VOS dat op vrijdag  8 augustus 2015 is gehouden.

1. Vergelijking goed presterende en slecht presterende scholen
Indien de regio langere onderwijstijden hanteert en er over het algemeen betere schoolresultaten geboekt worden, ligt het voor de hand dat MINOWC het de moeite waard vindt om zulks ook voor Suriname te overwegen.
Voordat het besluit genomen wordt om per 1 oktober 2016 de schooltijden te verruimen, doet het MINOWC er goed aan om na te gaan of er andere maatregelen zijn die ook kunnen leiden tot verbetering van de overgangs- en slagingspercentages.
Er zijn scholen die onder de huidige omstandigheden, met dezelfde lestijden, uitstekende resultaten boeken.

Landelijk zijn er uitmuntende scholen aan te wijzen die steevast een slagingspercentage van groter dan 80% realiseren. Het is verstandig om het onderwijsleerproces zoals het zich bij de uitmuntende scholen manifesteert onder de loep te nemen en te vergelijken met de slecht presterende scholen. Het is interessant om na te gaan wat de succesformule van deze scholen is. Wat maakt deze scholen zo bijzonder. Het is heel best mogelijk dat de huidige schooltijden bij de beter presterende scholen effectief worden gebruikt. In elk geval doet het Ministerie er goed aan om eerst bestaande inefficiënties weg te werken, alvorens tot verruiming van schooltijden over te gaan. Meer van hetzelfde doen hoeft niet te betekenen: een beter resultaat. Wij willen namelijk geen extensie van de inefficiëntie.

2. Als je werkt, moet je betaald worden
De verruiming van schooltijden op alle GLO, VOJ en VOS scholen is een operatie met vergaande logistieke, wettelijke, administratieve, financiële, technische en sociale aangelegenheden. Zonder voorafgaand onderzoek is het onverantwoord om grote investeringen te plegen. Dat zou getuigen van een grove vorm van lichtzinnigheid en incompetentie. De kosten van alle voorzieningen die gepaard gaan met de invoering van de verruiming schooltijden moeten in kaart gebracht worden. De leerkrachten vervullen een spilfunctie in het geheel. Als je werkt moet je betaald worden.

3. Financieel plaatje
In het schooljaar 2014 waren er 5852 leerkrachten werkzaam in het Gewoon lager Onderwijs (GLO) inclusief kleuter onderwijs (zie tabel). Volgens bekomen informatie van MINOWC bestaat de grootste groep uit onderwijzers-A waarvan de bruto bezoldiging loopt van SRD 1763-SRD 2297. Indien wij ons gemakshalve beperken tot de grootste groep (Onderwijzers-A) dan komen wij tot een gemiddeld brutoloon van SRD 2030 per maand voor de huidige werkweek van 25 uur. De leerkrachten behoren lessen te verzorgen tussen 8 en 13.00 uur (inclusief pauzen). Indien het besluit valt om de schooltijden met 3 uren te verruimen ( 8-16.00 uur) zal de werkweek 40 uur bedragen. Afgaande van de huidige bezoldiging zou de doorberekening naar rato van het aantal uren als volgt bedragen: 40/25 x 2030 = SRD 3248. Dat is een toename van SRD 1170 Bruto per leerkracht.

4. Aanbeveling: Een pilotproject gedurende 3 jaren
De verruiming mag niet onvoorbereid worden doorgevoerd zoals dat gebeurd is bij de Naschoolse Opvang. Dit project heeft gedurende 3 jaren de belastingbetaler SRD 273 miljoen gekost (3x 91). Gemeten naar de ideële doelen die men nagestreefd heeft, is het weggegooid geld geweest. De schoolresultaten zijn beslist niet verbeterd. Knullige voorbereiding, povere uitvoering en een ondoorzichtig beleid hebben het project Naschoolse opvang de das omgedaan. Het MINOWC moet hieruit lering trekken en de samenleving niet storten in een avontuur.

Het is aanbevelenswaardig om een experiment voor verruiming op 25-30 GLO scholen en 5-10 MULO scholen uit te voeren en na te gaan of de verruiming van schooltijden een prestatieverhogend effect sorteert. De scholen die participeren aan het experiment worden zorgvuldig uitgekozen. Die moeten onderling niet teveel verschillen. Het experiment duurt 3 jaren.
Elk jaar wordt er een evaluatie gehouden. Het meest betrouwbaar meetinstrument zijn de cijfers. Die bepalen uiteindelijk het schoolresultaat.
Er wordt nagegaan of:
• de gemiddelde score gestegen is ten opzichte van de jaren 2010 t/m 2015 per experimentele school ( reflectie in historisch opzicht);
• de stijging van schoolcijfers van alle experimentele scholen groter is dan de overige scholen (die niet meegedaan hebben aan het experiment);
Indien na 3 jaren blijkt dat op deze scholen de resultaten significant beter zijn dan is het experiment geslaagd. De beslissing is dan gestoeld op een gedegen experiment en de verruiming kan met een gerust hart landelijk worden geïmplementeerd.

Ivan Fernald
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April