Nieuw KOB-bestuur staat voor enorme uitdagingen
31 Aug 2015, 08:22
foto
Het KOB-bestuur. Voorzitter Marcellino Nerkust voert het woord.


Het nieuwe bestuur van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB), dat vrijdag bij enkele kandidaatstelling is gekozen, staat voor enorme uitdagingen. Een hiervan is de verbetering van de arbeidsvoorwaarden. “Op één of andere manier moeten wij deze kwestie die al een hele tijd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, zien af te ronden”, zegt de wederom gekozen KOB-voorzitter Marcellino Nerkust.

Gelet op de precaire financieel economische situatie van het land heeft Nerkust geen zicht op wanneer er een overeenkomst kan worden getekend met de overheid. Opnieuw onderhandelen is absoluut niet aan de orde, benadrukt hij. “Er is wel een nieuwe minister op dit departement, maar er is sprake van continuering van het beleid.” Nerkust heeft samen met de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) Wilgo Valies en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux, toen in de hoedanigheid van departementsdirecteur, gewerkt aan het document. Voorts zijn ook gesprekken gevoerd met de toenmalige ministers van MinOWC en Biza en de raadsadviseurs. Op 3 juni zou er volgens de KOB-voorman een overeenkomst worden getekend, die vermoedelijk door de verkiezingsperikelen zoals hertelling van stemmen, niet is doorgegaan.

Een andere uitdaging is volgens Nerkust de verlenging van schooltijden en het aanpassen van de schoolvakanties. Verder is hij het eens met minister Peneux die heeft aangekondigd te zullen werken aan onderwijswetgeving. Hij hoopt dat bij aanpassingen de vakbond ook wordt gekend. Een ander punt waar aan gewerkt moet worden is opkrikken van het imago van onderwijsgevenden. In verschillende beroepen glijdt men uit, maar als opvoeder wordt er anders naar gekeken. Verder moet ook worden gewerkt aan de communicatie tussen schoolleiders en de rest van het personeel. Het komt nog wel voor dat leerkrachten klagen over de behandeling die zij van hun meerdere krijgen. Schoolleiders moeten de school niet als eigendom zien en hun personeelsleden niet onheus behandelen, benadrukt de KOB-voorzitter.

Op de dag van de bestuursverkiezing is het financiële verslag door de verificatiecommissie goedgekeurd en de ledenvergadering heeft decharge aan het bestuur verleend. Bij de verkiezingen is geen tweede lijst ingediend, maar de bestuurssamenstelling is enigszins gewijzigd.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April