Team 404 wint met 'Hap hap' Hackaton 2015 (update)
30 Aug 2015, 18:44
foto
De winnaars van Hackaton 2015 met hun coach. Links Telesur-directeur Dirk Currie en uiterst rechts minister Mike Noersaliem van Binnenlandse Zaken. (Foto: René Gompers)


Binnenkort zullen Surinamers en toeristen via ‘Hap Hap’ eten kunnen bestellen. De ‘app’ is in 24 uren gebouwd door team 404, de winnaar van de IT-Core/Telesur Hackaton 2015. “Het aanbieden en bestellen van eten gebeurt vooralsnog via Facebook. Bij Hap Hap heb je alles op één plaats en gaan bestellers en aanbieders rechtstreeks communiceren,” licht Joeri Lieuw toe. Met Telesur worden er mogelijkheden voor ‘online’ betalen nader bekeken.

Vanmiddag zijn de winnaars van de derde Hackaton bekendgemaakt. Zes teams hebben 24 uren de tijd gehad om een applicatie te bouwen die origineel, gebruiksvriendelijk én in staat is geld te verdienen. Team 404, bestaande uit Joeri Lieuw, Jurian Amatsahip en Wishaal Mathoera hebben een ‘app’ in elkaar gezet die aan bijna alles voldeed. De applicatie is eenvoudig, duidelijk en heeft de potentie een hit te worden. Nummer twee is geworden Spang Makandra en Core i100 op drie. De geproduceerde applicaties zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Alle deelnemers en hun coaches hebben een pakketje ontvangen. De winnaars kregen een geldprijs erbij: U$S 500 voor nummer drie, US$ 750 voor de tweede en US$ 1500 voor team 404.

De derde Hackaton heeft applicaties opgeleverd die te maken hebben met het onderwijs, hulpverlening bij ongevallen, dienstverlening van de overheid en toerisme. Hap Hap is heel simpel; de gebruiker meldt zich aan als ‘Im a Chef’ (aanbieder) of als ‘I am Hungry’ (klant). De volgende stappen op zoek naar klanten is makkelijk met de lijst. Ook kan een klant gewoon zijn of haar ‘lostu’ typen in een zoekbalk en kiezen uit de aanbiedingen in desbetreffend categorie. “Het idee is ontstaan door de situatie op het werk. Eten vinden is altijd zo moeilijk en brengt heel wat problemen met zich mee. Dus dachten we dan gaan we een ‘app’ bouwen om het makkelijker te maken,” vertelt Lieuw.

Lieuw geeft aan dat er hard gewerkt gaat worden om de applicatie op de markt te brengen. “We gaan de mensen benaderen om op de app te staan maar zij mogen zich ook bij ons aanmelden. We zitten allemaal op Facebook,” deelt hij mee. In Suriname is het nog niet mogelijk om met je mobiel betalingen te verrichten. Online bestellingen vereisen nog steeds een credit- of debitcard. Voor het betalen van besteld eten gebeurt het betalen fysiek. Lieuw deelt mee dat er met Telesur naar mogelijkheden gezocht worden om ‘online’ betalingen te doen. “Een van de opties om met je beltegoed te betalen” haalt Lieuw aan. “Maar alles is nog in een studie fase. Wij werken ondertussen door aan Hap Hap.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March