Erika zwakt af, Ignacio stuwt voort
30 Aug 2015, 16:18
foto
Het pad dat Ignacio in de komende dagen zal volgen. (Bron: National Weather Service)


Erika is niet langer een tropische storm, maar kan nog steeds zware regenval en overstromingen brengen, terwijl ze uit het Caribisch Gebied vertrekt op weg naar Florida. Tot 'zondagmorgen waren er geen tekenen dat Erika zich zou herontwikkelen tot een tropische storm, meldt het Amerikaanse National Hurriane Center.

"Ongeacht de vooruitzichten van dit systeem voor de regeneratie, worden zware regenval en windstoten verwacht verspreid over delen van de westelijke Bahama's, Zuid-Florida en de Keys.” In ieder geval heeft gouverneur Rick Scott van Florida de bewoners aangespoord waakzaam te blijven, “ook al is Erika verzwakt.” Hij noemt de update van het National Hurricane Center bemoedigd, “maar dat betekent niet dat we stoppen om te letten op dit weersysteem.” Hij zegt dat de autoriteiten Erika blijven volgen bij haar aankomst in de Golf van Mexico, want dat betekent immers veel regen voor Florida. De verwachting is dat Erika zich beweegt over de oostelijke Golf van Mexico later vandaag en maandag.

In Dominica zijn ten minste 20 mensen omgekomen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door Erika. Er zijn nog steeds vermisten op het eiland. De schade aan materieel en infrastructuur loopt in de miljoenen dollars.

Ignacio
Intussen vormt orkaan Ignacio een bedreiging voor Hawaï dat in het pad van dit weerpatroon ligt. Inwoners van Hawaï zijn gewaarschuwd om de voortgang van orkaan Ignacio nauwlettend in de gaten te houden.

Het National Hurricane Center heeft in het kielzog van Ignacio een waarschuwing gegeven voor de Big Island en de Bovenwindse Maui County wateren, het Alenuihaha kanaal, de Bovenwindse Big Island wateren en de Zuidoostelijke Big Island wateren.

Voorspeld wordt dat Ignacio vandaag verzwakt. Eerder dit weekend heeft het over de zee geraasd met aanhoudende winden van 144 km per uur en sterkere windstoten. In de komende dagen zullen enorme golven veroorzaakt door Ignacio beginnen aan te komen langs het oosten en zuidoosten van de kusten van de belangrijkste Hawaïaanse eilanden, zegt het National Hurricane Center. Als gevolg daarvan zal de branding groter zijn en potentieel levensbedreigend, vooral op de Big Island. Het is de vierde grote storm van het seizoen waarvoor de eilandbewoners worden gewaarschuwd.
Advertenties