Telesur zet zich in voor ontwikkeling ICT in Suriname
30 Aug 2015, 06:38
foto
Dirk Currie, directeur Telesur.


Suriname krijgt in oktober bezoek van een paar entrepreneurs uit Sillicon Valley, de bakermat van de moderne technologie. Telesur gaat de komende twee jaren vier regionale programmeerwedstrijden organiseren, deelt Dirk Currie, directeur van Telesur, mee. Het bedrijf is ook bezig Ryan Kopinsky, een engineer in Robotics, naar Suriname te halen voor lezingen. Dit deelde Currie zaterdag mee bij de opening van de derde IT Core/Telesur Hackaton.

Voordat hij het startsein gaf, heeft Currie de deelnemers enkele diepe inzichten verschaft in de ICT wereld en tips meegegeven voor het slagen in de sector. Telesur gaat nog meer kansen creëren om de informatietechnologie in Suriname te ontwikkelen. De roep om ICT te verheffen naar een miljoenensector is de laatste maanden steeds sterker geworden in het Caribisch gebied.

Van de wereldbank heeft het Telecombedrijf US$ 110.000 ontvangen om vier regionale programmeerwedstrijden in de komende twee jaar te organiseren, deelt Currie mee. “Dat betekent nog meer kansen voor ons. De eerste regionale wedstrijd is in juli in Miami gehouden. Suriname heeft weliswaar geen prijzen binnengehaald maar de jongens zijn met ervaring teruggekomen. Daar gaat het om, om de opportunities,’” merkt Currie op. In juli hebben APPTASTIC en Adept, beide voormalige deelnemers van de Hackaton, Suriname vertegenwoordigd op de ‘C.O.D.E. 1.0’ programmeerwedstrijd van Canto. De wedstrijd werd gewonnen door Jamaica. Suriname is niet tot de top drie doorgedrongen.

Geen middelmatigheid
“Ik ben bezig met het halen van een paar mensen uit Sillicon Valley, personen die succesvolle ‘start ups’ zijn begonnen,” doet Currie uit de doeken. “Dus hou 21 oktober vrij. Ik probeer ook Ryan Kopinsky naar hier te halen, hij is bezig met zijn PHD in Robotics.” Kopinsky komt uit Suriname. Hij heeft het in Amerika geschopt tot Roboticist, Developer en Speaker. Currie drukte de deelnemers op het hart om van alle gelegenheden gebruik te maken en te leren.

Teamwork, originaliteit en ‘excellence’ zijn enkele sleutels voor het succesvol zijn, gaf hij de deelnemers mee. ‘Middelmatigheid haalt het niet. Men vroeg mij laatst of ik prijzen ter beschikking wil stellen voor de Surinamers voor de marathon, omdat de Guyanezen alles hadden gewonnen. Ik zei nee, omdat ik niet ga voor middelmatigheid, gaan jullie harder trainen. Als je voor middelmatigheid gaat ga je blijven waar je bent en ga je niet buiten de grenzen van Suriname.”

René Gompers
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April