Suriname kan zich sterk maken voor hernieuwbare energie
30 Aug 2015, 02:46
foto


Voor het derde opeenvolgende jaar wordt Suriname in de gelegenheid gesteld om zich goed te presenteren tijdens het Caribbean Renewable Energy Forum (CREF) dat dit jaar gehouden wordt in Miami. Het gaat om één van de grootste conferenties uit de regio op het gebied van hernieuwbare energie. Meer dan 450 professionals vanuit bijkans 40 landen, waaronder 21 Caribische landen, zullen bijeen zijn van 19 tot en met 21 oktober om de ontwikkelingsmogelijkheden en kansen te bespreken alsook om onderling te netwerken.

Orlando Olmberg, promoter van Cref in Suriname en Guyana, geeft aan dat het tijd wordt dat Suriname zich regionaal en internationaal sterker gaat profileren. "Wij staken jaren met kop en schouders uit boven alle Caribische landen op het gebied van hernieuwbare energie in de Caribische regio. Momenteel zijn wij doende met rasse schreden achteruit te hollen. Hieraan kunnen wij met beleid en voortvarendheid een halt toebrengen en Suriname zijn positie van weleer terug laten innemen," stelt Olmberg.

Tijdens deze conferentie zullen verschillende ministers en topfunctionarissen uit de sector aanwezig zijn. Er zullen bijzondere samenwerkingsafspraken gemaakt worden ter bevordering van hernieuwbare energie in de regio. Topinvesteerders en organisaties zoals NRG , IDB en OAS bieden tal van mogelijkheden voor overheden uit het Caribisch gebied. Luis Alberto Moreno, president van de Inter-American Development Bank(IDB), zal de keynote spreker zijn tijdens deze conferentie.

Hoogste prijzen
Het Caribisch gebied heeft te kampen met de hoogste energieprijzen in de wereld, hetgeen een stremmende werking heeft op de duurzame ontwikkeling van deze landen. De IDB heeft reeds US$ 600 miljoen toegezegd voor een Caribisch Herniewbaar Energie fonds en ook De Caribbean Development Bank heeft een toezegging gedaan voor een additionele US$ 120 miljoen. Suriname moet gebruik maken van deze investeringsmogelijkheden.

De uitnodiging is reeds gestuurd naar minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om Suriname te vertegenwoordigen tezamen met nog één topfunctionaris. Ook de Guyanese minister van Energie heeft de uitnodiging al ontvangen. De IDB (Inter American Development Bank), draagt alle kosten voor de vertegenwoordiging vanuit Suriname en Guyana. Guguplex doet als Surinaams bedrijf jaarlijks ook mee op eigen kosten.

Matthew Perks, CEO van CREF, wil zich beijveren om de profile van de Guyana`s (Suriname, Guyana en Frans-Guyana) naar een nieuw niveau te trekken. De drie landen die aan elkander grenzen, hebben gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van hernieuwbare energie die door een gezamenlijke aanpak en middels samenspraak op een efficiënte en doeltreffende wijze aangepakt kunnen worden.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March