Rasoelbaks: Onvoldoende waardering rechterlijke macht
29 Aug 2015, 06:51
foto
De scheidende pg, Soebhas Punwasi, geflankeerd door de wnd president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, en wnd pg, Roy Baidjnath Panday. (Foto: Raoul Lith)


Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, vindt dat leden van de rechterlijke macht onvoldoende gewaardeerd worden. Hij heeft vrijdag waarnemend procureur-generaal (pg), Roy Baidjnath Panday, geprezen voor het organiseren van het plechtige afscheid van pg Soebhas Punwasi. Hij benadrukte dat Punwasi vanaf zijn 32ste jaar in de hoogste regionen van het Openbaar Ministerie verkeert en zich enorm dienstbaar heeft gemaakt voor de samenleving.

Rasoelbaks greep de gelegenheid aan om zijn hart te luchten over vele zaken die aangepakt moeten worden bij de rechterlijke macht. Hij vond een open oor bij minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. Zij heeft reeds aangekondigd dat de rechterlijke macht de plaats moet krijgen die haar toekomt. De derde macht van de Staat wordt op stiefmoederlijke wijze behandeld. Zij zal zich sterk maken om zaken recht te trekken.

"Er valt niet veel eer te behalen bij de rechterlijke macht," voerde Rasoelbaks aan, terwijl grote verantwoordelijkheden worden gedragen. De rechterlijke macht zorgt voor de normhandhaving, na een degelijk onderzoek naar feiten. Hij merkte op dat Punwasi plichtsgetrouw, kundig en waardig zijn werk heeft gedaan. Hij heeft de samenleving gediend en daarom is het volgens Rasoelbaks goed om niet in stilte te vertrekken. Punwasi heeft bijgedragen aan de modernisering van het Openbaar Ministerie. Dit is nog niet het geval bij de zittende magistratuur.

Rasoelbaks hoopt dat de rechtspositie van de rechterlijke macht zo snel mogelijk in orde komt. Dit is vaak beloofd, maar blijkbaar spelen er volgens hem belangen, waardoor het nog niet gerealiseerd is. De wnd hofpresident zei dat de rechterlijke macht ook bijdraagt tot welvaart en welzijn van de samenleving. Hij haalde aan dat gebouwen jarenlang nog niet opgeleverd zijn. Er zijn maar drie zittingszalen. De documentatie moet worden aangepakt. Het archief moet gedigitaliseerd worden. Veel dossiers zijn verloren gegaan. Hij gaf ook aan dat de rechterlijke macht klantvriendelijk moet worden. Volgens Rasoelbaks moet de verouderde organisatiestructuur dringend aangepakt worden.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March