Minister Van Dijk-Silos kraakt harde noten bij afscheid pg
29 Aug 2015, 01:35
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos tijdens haar toespraak bij het afscheid van Soebhas Punwasi als pg. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft enkele harde noten gekraakt bij het afscheid van Soebhas Punwasi als procureur-generaal, vrijdag. Zij heeft aangegeven dat dit jaar nog de rechterlijke macht wordt verzelfstandigd. De bewindsvrouw is het niet eens met vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) dat eerst de ambtenaren opgetrokken moeten worden, dan de rechters. Dit vindt zij een belediging naar de derde macht toe.

De rechterlijke macht (zittende en staande magistratuur) moet die plaats krijgen die het verdient. Van Dijk-Silos liet ook duidelijk blijken dat het imago van het Openbaar Ministerie vrij moet zijn van smet. Zonder in te gaan op details, merkte zij op dat 'insiders' precies weten waar ze het over heeft. De minister haalde aan dat alle instituten corruptievrij moeten zijn.

De mededeling van de bewindsvrouw dat waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday definitief benoemd zal worden in deze functie, werd met instemming ontvangen. Punwasi zei dat hij met gerust hart afscheid neemt, want de juiste persoon neemt van hem over. Van Dijk-Silos zei dat er al groen licht is gegeven door president Desi Bouterse. Zij hoopt dat in november de benoeming in orde is.

De minister haalde aan dat de regering en De Nationale Assemblee hun positie goed geregeld hebben. Maar de derde macht wordt stiefmoederlijk behandeld. Zij zal niet accepteren dat eerst gewacht zal worden op de verhoging van ambtenarensalarissen. De rechterlijke macht zorgt samen met de regering en De Nationale Assemblee voor het functioneren van de rechtsstaat en moet in balans zijn met hen. Dat is nu niet het geval, omdat de rechterlijke macht afhankelijk is in haar functioneren. Deze kwestie is een prioriteit voor de minister.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March