Nieuw hoofd Luchtvaartdienst voor strakke aanpak sector
29 Aug 2015, 08:43
foto
Faizel Baarn, belast met de leiding van de Luchtvaartdienst, in gesprek met minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme. (Foto: TCT)


Suriname moet in staat zijn de ontwikkelingen in de luchtvaart bij te benen. Daarom zullen de vliegveiligheid en de dienstverlening strakker aangepakt worden, deelt het nieuwe hoofd van de Luchtvaartdienst, Faizel Baarn, mee in gesprek met Starnieuws. Deze aanpak brengt met zich mee het ‘upgraden’ van het personeel, de dienstverlening versoepelen, de financiën onder de loep nemen, de illegale vliegvelden in kaart brengen en benodigde apparatuur aanschaffen, licht hij toe.

Iedereen mag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling, geeft Baarn aan. Het beleid van zijn voorganger zal worden voortgezet. “Maar als blijkt dat we op sommige punten een andere kant op moeten, zal dat ook gebeuren,” vult hij aan. “We verkeren nu in een fase van kennismaking en informatie verzamelen,” legt Baarn uit. “We praten met stafleden en de andere mensen die zich dagelijks met het operationele bezighouden. Zij worden met de zaken geconfronteerd en dragen de kennis om problemen op te lossen. Het wordt een wisselwerking tussen de leiding en het personeel.”

Baarn gaat onderzoek laten doen naar de vliegvelden in het binnenland. Hij wil nagaan of het nog rendabel is om al de vliegveldjes te verharden. “Natuurlijk ben ik voorstander van verharde vliegbanen. Dat is veiliger voor alle partijen. Maar wij moeten nu wel nagaan wat dit betekent voor de overheidsfinanciën. Je kunt niet blijven uitgeven en er niets voor terug zien,” legt Baarn uit. Daarnaast zal het financieel verkeer in de luchtvaart onder een vergrootglas worden geplaatst. Dit moet onder andere resulteren in meer verdiensten voor de overheid.

Ordening nodig
De aanpak van de illegale vliegvelden zal in samenwerking gedaan worden met de Centrale Inlichtingen Dienst en het Bureau Nationale Veiligheid . “We weten ongeveer al waar ze liggen,” deelt Baarn mee. “We zullen ze allemaal in kaart brengen. Behalve de criminaliteit die hiermee wordt aangepakt, zal ook de oneerlijke concurrentie weggemaakt worden. Er zijn mensen die netjes een aanvraag hebben ingediend voor de aanleg van een vliegbaan. Ordening is nodig als je de vliegveiligheid van passagiers en piloten wil garanderen.” Baarn merkt op dat bij de aanpak van de illegale vliegvelden er meer nodig is dan fysieke en materiële inzet. Er is ook een ‘mind shift’ nodig. We begrijpen dat mensen gewend geraakt zijn aan een bepaalde manier van handelen. Die denkwijze moet gaan veranderen zegt Baarn.

“We willen alle facetten tegelijk aanpakken, het is een kwestie van samenwerken. Wij moeten op niveau blijven gelet op de ontwikkelingen in de burgerluchtvaart” benadrukt Baarn. Het hoofd van de Luchtvaartdienst zal bijgestaan worden door een managementteam. De invulling van dit team is nog gaande. Baarn hoopt dat de vorming van dit team op woensdag al rond is.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March