Lava stroomt uit Kilauea vulkaan op Hawaï
28 Aug 2015, 15:22
foto
Luchtfoto's tonen de lavastroom uit de vulkaan Kilauea op Hawaï. (Beeld: Reuters)


Een dikke stroom van lava is donderdag uitgebroken uit een vulkaan op Hawaï's Big Island en is in het omringend bos gestroomd. Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst vormt de lavastroom geen bedreiging voor de omliggende gemeenschappen.

De lava is vanuit de oostkant van de Kilauea vulkaan gekomen en spreidt zich nog steeds uit. De Kilauea is één van de meest actieve vulkanen in de wereld. De lava heeft in minder dan 24 uur ongeveer 0,8 km afgelegd. De stroom is nu op weg naar Eden Roc aan de oostelijke kant van het eiland waar ongeveer 450 mensen wonen.

Wetenschappers blijven erbij dat de stroom, een van de vele van de Eastern Rift Zone, de bevolkte gebieden niet bedreigt. “Geen van de huidige lavastromen vormt een bedreiging voor gemeenschappen. De stromen worden op de voet gevolgd," zegt de Amerikaanse Geologische Dienst.

Onder de zuidelijke flank heeft donderdagochtend vroeg ook een aardbeving met een kracht van 3.8 voorgedaan. “Maar de seismische activiteit in de vulkaan blijft op een laag niveau,” zegt de dienst.
Advertenties