Minister Algoe zoekt geld voor landbouwprojecten
28 Aug 2015, 12:31
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV.


Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij is op zoek naar geld voor een ananasfabriek, 150 plantenkassen, een groenteverwerkingsbedrijf en een cassavefabriek in Saramacca. Deze projecten maken deel uit van de Commander Hugo Chavez Action Plan to Eradicate Hunger and Poverty . Het project is bedoeld om armoede en honger in de PetroCaribe-lidlanden te bestrijden.

In 2013 is de Commander Hugo Chavez Action Plan to Eradicate Hunger and Poverty in het leven geroepen. Elk land mag projecten indienen die voor hen het beste werkt. Op donderdag heeft de minister een onderhoud gehad met een delegatie uit Venezuela, die voor een deel bestond uit vertegenwoordigers van PetroCaribe. Algoe heeft hen de plannen van Suriname voorgehouden.

De bewindsman legt uit dat met de lidlanden een ontwikkelingsfonds wordt ingesteld. Uit dat fonds is 0,6% beschikbaar voor activiteiten in de landbouw, veeteelt en visserij. “Wij hebben een fonds van US$ 200 miljoen. Daarvan is US$12 miljoen beschikbaar voor LVV,” stelt Algoe. “Dat is bijlange na niet genoeg. De groentefabriek alleen gaat ruim US$ 8 miljoen kosten en de cassavefabriek US$ 3,2 miljoen.” De bewindsman deelt mee dat er ook niet genoeg geld beschikbaar is bij het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) dat vorig jaar is opgericht. Daar zit maar SRD 7 miljoen in.

Het zit de minister dwars dat er zo weinig geld beschikbaar is bij het AKF. Algoe heeft daarom voorgesteld om US$ 5 miljoen uit de ‘0,6 % regeling’ te storten voor AKF en om SRD 25 miljoen voor dit fonds op de begroting van 2016 te zetten. “Om dingen goed te laten lopen in deze sector heb je minimaal US$ 50 miljoen nodig. Dat zou de agrariërs ten goede komen. Het geld uit dat fonds is haast op en agrariërs hebben moeite met terugbetalen van de leningen.”

Met de Venezolanen wordt nagegaan welke van de vier voorgestelde projecten wordt aangehouden en hoe ze te financieren. “Er zal goed gekozen worden welke plannen worden opgenomen zodat wij een goede presentatie kunnen doen op Jamaica,” geeft Algoe aan. “Gelet op de dalende olieprijzen die iedereen treft, weten we hoe we ervoor staan. ‘Nee’ hebben we, de ‘ja’ moeten we zoeken. Op 5 en 6 september zal in Jamaica tijdens een summit over de financiering van de ingediende projecten van de lidlanden worden gesproken.

René Gompers
Advertenties