Centrale Bank pleit voor gediversifieerde economie
27 Aug 2015, 23:16
foto
De trainers en deelnemers aan de workshop voor de agrarische sector. (Foto: CBvS)


Slechts met een gediversifieerde economie zal Suriname kunnen omgaan met de dalende prijzen van zijn grondstoffen. “Slechts door gezamenlijke inspanning zullen wij in staat zijn te bouwen aan duurzame groei en een verbeterde en evenwichtige economie.” Ingeborg Geduld-Nijman, waarnemend president van de Centrale Bank van Suriname heeft dat woensdagmiddag gezegd.

Ze heeft bij de afsluiting van een Train-de Trainer-workshop het belang van ontwikkeling van de agrarische sector, veeteelt, tuinbouw en toerisme benadrukt. De workshop was bedoeld voor de agrarische sector. Van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben 28 personen zich drie dagen laten bijscholen. Zowel Geduld-Nijman als de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad hebben gewezen op het belang van samenwerking en kennisoverdracht. Hoefdraad heeft zich laten vertegenwoordigen door de onderdirecteur Financiën. Hij ziet de training als a celebration of knowledge sharing . Het lesmateriaal dat was verkregen van mede-organisator de Centrale Bank van Trinidad en Tobago, is vertaald naar Surinaamse omstandigheden en vertaald naar het Nederlands. De Surinaamse bankiersvereniging, de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten hebben ook hun bijdrage geleverd, kennis gedeeld en opgenomen in de leerpakket.

De Centrale Bank van Suriname timmert al een paar jaar aan de weg met financiële educatie. Met dat doel voor ogen heeft de bank ook haar Centrum voor Financiële Educatie en Ontwikkeling opgezet. De bank brengt met haar centrum belangstellenden van verschillende sectoren bij elkaar om elkaars kennis en inzichten te vergroten. Geduld-Nijman is ervan overtuigd dat als de monetaire sector contacten legt en samenwerkt met de particuliere financiële en reële sector, Suriname zal groeien en de betalingsbalans zal verbeteren. Samen met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal de bank nagaan hoe financiële educatie structureel kan worden opgenomen in het curriculum van scholen op verschillende niveaus. “We zijn er nog niet, maar dit is het begin van een proces dat niet te stoppen is,” stelt Geduld-Nijman.
Advertenties