Raksha Bandhan, herinnering aan zuiverheid in relaties
28 Aug 2015, 21:02
foto


(Aangeboden)

Jaar in jaar uit – en dit jaar op 29 augustus - wordt, met name door mensen met een Indiase achtergrond, het festival van Raksha Bandhan gevierd. In de geschiedenis zijn vele verhalen bekend, waaronder zelfs van koninkrijken, waarbij de bescherming werd verkregen op basis van het ombinden van de rakhi, de heilige draad, als onderkenning van broederlijke liefde.

De viering is er niet één van uitbundigheid, maar meer gebaseerd op de respectvolle erkenning van broers door hun zusters. Het is de speciale dag in het jaar, waarbij de zuster haar broer(s) opzoekt, hem met liefde de rakhi ombindt en hem zoetigheid aanbiedt, dat speciaal wordt klaargemaakt. De broer belooft op zijn beurt, de eer van zijn zuster te zullen beschermen. Daarnaast geeft hij haar een geschenk als wederkerigheid van zijn liefde voor haar.
Eeuwen geleden was de viering er één waarbij de priester bij families op bezoek ging en een ieder de rakhi ombond ter bescherming tegen kwade invloeden.

Zuivere liefde
Spiritueel bekeken is Raksha Bandhan eigenlijk het festival bij uitstek, waar zuivere liefde in relaties wordt herinnerd. Immers in bloedverwantschap is er een diepere vorm van acceptatie, respect, appreciatie en gemeenschapszin. Onafhankelijk van wat er gebeurt in hun levens, in de relatie tussen broers en zusters staat bezitterigheid niet in de weg, waardoor de zorg voor elkaar iets natuurlijks blijft.

De essentie van dit mooie festival raakt jammer genoeg steeds meer bedolven onder de commerciële en sociaal-maatschappelijke invloeden, de haastigheid van het dagelijkse leven en de verlaging van morele waarden en normen.

De diepere betekenis
Herkenning van elkaar als broer en zuster, geeft de natuurlijke band aan van gemeenschappelijke ouder(s). Net zoals biologische ouders en hun kinderen de familiekern, het gezin vormen, net zo hebben wij als spirituele wezens, dezelfde Ouder, de spirituele Vader/ Moeder en maken wij dus deel uit van een grote wereldfamilie.

Het aspect van zuiverheid in relaties heeft in deze context niet slechts te maken met het seksuele aspect binnen relaties, maar reikt zelfs veel dieper, tot aan het niveau van attitude, woorden en gedachten. Zacht spreken en woorden gebruiken, die hun oorsprong hebben in positiviteit en hogere morele waarden en normen, gebaseerd op deugdzaamheid, zijn daar onder andere een expressievorm van. Want ook al lijkt het doel nog zo nobel, als we het willen bereiken door stemverheffing, gillen, schreeuwen, schelden etc., die het gevolg zijn van vermenging van zuivere intenties met onzuiverheid, dan zal het hogere succes niet worden bereikt. Immers pas als er niet alleen voor zichzelf of een kleine belangengroep voordeel wordt verkregen, is er sprake van echt succes.

Een ander en veel dieper aspect van onzuiverheid heeft te maken met subtiele verlangens, emoties en de drang naar genoegdoening. Dit kan te maken hebben met onvervulde wensen, onafgemaakte voornemens, of pijnlijke ervaringen, waardoor een diepere gedrevenheid ontstaat om deze, koste wat kost, te vervullen of betaald te willen zetten. Omdat dit zich vaak op dieper bewustzijnsniveau afspeelt, hebben we vaak niet door dat dit de bron is van onze herhaalde teleurstellingen en dieper wordend verdriet.

Zuiverheid is eenheid op innerlijk niveau, waardoor de relatie en verbinding met de Ene een natuurlijke wordt. Een zuivere relatie met jezelf, begint bij de herontdekking dat ik als spiritueel wezen, kind van de Zuiveraar Vader ben en van oorsprong zuiver, vredevol en liefdevol. Dit maakt dat ik steeds gericht zal blijven op ‘wat kan ik doen, zodat het beter wordt’ en niet de schijn hoef op te houden of maar wacht op anderen. Ervoor te durven kiezen dat mijn gedachten, woorden en acties niet door ondeugd of onzuiverheid worden aangestuurd, vraagt moed en kracht, maar is door connectie met de Bron, gemakkelijk. De universele levenswetten zijn namelijk accuraat en geven precies het fruit terug van wat er gezaaid wordt.

Raksha Bandhan geeft een goede gelegenheid een belofte te doen, om te leven naar mijn diepere spirituele kernwaarden: vrede, liefde, puurheid, geluk en kracht. Als teruggave wacht mij dan Gods bescherming.

Brahma Kumaris
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March