John van Coblijn ontmoet Actiegroep Seti NPS
26 Aug 2015, 20:38
foto


John van Coblijn, ex-voorzitter van afdeling Paramaribo van de NPS, heeft op uitnodiging van de actiegroep Seti NPS een ontmoeting gehad met de Actiegroep om te praten over zijn uittreden. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een voorzitter van de afdeling Paramaribo de NPS verlaten heeft. De Actiegroep wilde daarom graag horen wat de redenen en de omstandigheden waren die tot deze actie hebben geleid.

Van Coblijn vertelde dat hij lang heeft nagedacht over de stap om de partij, die hij met hart en ziel gediend heeft, te verlaten. Zijn voornaamste motivatie vond hij in de gesprekken die hij de afgelopen jaren in het veld met vooral jongeren gevoerd heeft. Deze gesprekken kwamen er op neer dat jongeren geen hoop meer hebben in de NPS van dit moment. Verder constateerde hij dat de partijleiding zo langzamerhand ingeboet heeft aan morele waarden. Er is een kliek die zich genesteld heeft in statutaire organen en samen met de partijvoorzitter de schijn van democratie en onafhankelijke besluitvorming van structuren ophoudt. Niet het volksbelang maar de belangen van een kleine groep tellen blijkbaar. In deze kliek heerst een cultuur van geld en macht .De NPS’sers in de kernen worden veelal onopvallend beïnvloed en zelfs gemanipuleerd.

Geen tijd te verliezen
De jongeren die de afgelopen jaren door bijvoorbeeld de Afdeling Paramaribo zijn binnengebracht blijven niet bij de partij. Zij zijn het beu om in de partij de rol van keukenbediende, bankvullers in de congreshal en als opvulvolk voor mooie fotoplaatjes te dienen.
Van Coblijn wil zijn tijd niet verspillen met pogingen om deze verziekte situatie te verbeteren, omdat volgens hem er grote vraagstukken liggen die aangepakt moeten worden. Er is in Suriname zoveel werk te doen voor politici en er valt geen tijd meer te verliezen. Werken aan verandering in de NPS kan nog jaren duren. Het volk, in het bijzonder de jeugd, heeft daar niets aan. Vraagstukken van grote groepen in de samenleving moeten op de politieke agenda worden gebracht.

Leden van de Actiegroep Seti NPS concludeerden dat het uittreden van Van Coblijn en de oprichting van de Actiegroep beiden voortkomen uit onvrede met diverse wantoestanden, manipulatie en schijndemocratie in de partij.
Volgens van Coblijn is de tijd aangebroken voor een nieuwe politiek van eerlijkheid, hoop, wederzijds vertrouwen en durven verantwoording af te leggen aan de samenleving. Hij merkte op dat hij samen met andere progressieve krachten gaat werken aan een brede nationale beweging van hoop en vooruitgang.

Wim Bakker, lid Actiegroep Seti NPS
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April