Korea's gaan akkoord om spanningen te verminderen
25 Aug 2015, 10:19
foto
De Zuid-Koreaanse presidentiële veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin (r) schudt de handen met de hoge Noord-Koreaanse functionaris Hwang Pyong-dus in Panmunjom. (Foto: Reuters)


Zuid-Korea heeft zijn propaganda uitzendingen in Noord-Korea stopgezet als onderdeel van een overeenkomst om de ontstane spanning te verminderen. Seoul was uitzendingen via luidsprekers begonnen, waarmee hij zich de woede van Pyongyang op de hals heeft gehaald. De uitzendingen begonnen eerder deze maand nadat twee soldaten van Zuid-Korea gewond raakten door een landmijn op de grens.

De spanningen liepen donderdag hoog op in een kort vuurgevecht in de zwaar bewaakte grens. Het akkoord is bereikt nadat Noord-Korea, dat afhankelijk ontkende de landmijn geplaatst te hebben, ermee instemde om ‘spijt’ te betuigen.
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye zei dat het akkoord "kan dienen als gelegenheid om alle onderlinge Koreaanse problemen op te lossen door vertrouwen". De overeenkomst is laat in de nacht bereikt na marathon gesprekken in het ‘vredesdorp’ van Panmunjom in de gedemilitariseerde zone.

Een gezamenlijke verklaring van de twee landen – die technisch gezien in oorlog in oorlog zijn sinds 1950 - zegt dat Zuid-Korea de luidspreker-uitzendingen dinsdagmiddag zal beëindigen, zoals Noord-Korea had geëist. Het noorden is overeengekomen om zijn ‘semi staat van oorlog’ te beëindigen en zijn troepen terug te roepen van de frontlinie. Beide landen hebben ook afgesproken te werken aan een hervatting van de reünies voor gezinnen die door de Koreaanse Oorlog van 1950-1953, gescheiden zijn. Dit is een terugkerend punt van geschil.

Maar de Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Min-seok, zei dat zijn land “zijn verdediging zal blijven behouden in geval van provocatie.” Nationale veiligheidsadviseur en hoofdonderhandelaar Kim Kwan-jin heeft aangegeven dat er vervolggesprekken zullen komen om tal van kwesties te bespreken voor het verbeteren van de relaties. Volgens hem is het echter niet het juiste moment om aan te dringen op een top van leiders.

Beide Korea's ‘blazen’ routinematig propaganda over hun gemeenschappelijke grens, maar in 2004 waren ze overeengekomen om deze tactiek te laten varen. Het zuiden hervatte echter de uitzendingen, een mix van nieuws, weerberichten en Koreaanse popmuziek, na het landmijn-incident op 4 augustus. Vrijdag had Pyongyang zijn troepen in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Uit de grensgebieden in Zuid-Korea werden dan ook ongeveer 4.000 bewoners geëvacueerd.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April