Badrising: VSA wil relatie met Suriname verstevigen
25 Aug 2015, 02:34
foto
De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, op bezoek bij staatshoofd Desi Bouterse. (Foto: René Gompers)


De Verenigde Staten van Amerika (VSA) wil de relatie met Suriname verstevigen. De VSA heeft graag dat, naast het verbreden van de bestaande bilaterale relaties, de culturen nader komen en dat investeringen bevorderd worden. De handreiking, zoals minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising aangeeft, is gedaan door de Senior Staff of the Sub Committee on the Western Hemisphere, een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Het team van vertegenwoordigers was maandagavond op het kabinet van de president voor een onderhoud met het staatshoofd. President Desi Bouterse heeft het gesprek als constructief ervaren, deelt Badrising mee. Er is onder andere gesproken over de samenwerking op het gebied van defensie, tussen de ‘intelligence’ diensten, over justitie, bestrijding van de transnationale misdaad en het bewaren van de vrede in de regio. De minister zegt dat het gesprek openhartig is geweest: “Beide partijen waren heel open, alle onderwerpen zijn besproken en dat op een constructieve wijze.”

Badrising merkt op dat de VSA de belangrijkste handelspartner en investeerder is voor Suriname. “Er bestaat al een lange een sterke economische band met Amerika. Veel Amerikaanse investeerders zijn bezig met het winnen van goud en aardolie. Gelet op het beleid van de regering om partnerschappen tussen de overheid en particulieren te bevorderen en de enorme potenties die het land heeft, is de oproep gedaan om Suriname open te gooien voor Amerikaanse investeerders.” De Amerikaanse vertegenwoordigers willen de volgende keer langer in het land vertoeven. Zij hopen dat er de komende jaren een samenwerking gesmeed kan worden tussen Congres en De Nationale Assemblee.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April