Interim-dividenduitkering Hakrinbank hoger dan vorig jaar
24 Aug 2015, 21:09
foto


De directie van de Hakrinbank is tevreden over de bereikte resultaten in het eerste halfjaar, die op geconsolideerde basis in lijn zijn met de begrote doelstellingen van het jaarplan 2015. De Raad van Commissarissen heeft op voorstel van de directie besloten interim-dividend van SRD 7,20 per aandeel van nominaal SRD 0,15 uit te keren. Dit interim-dividend is 12,5% hoger dan dat van vorig jaar en betaalbaarstelling vindt vanaf maandag 31 augustus plaats.

Het halfjaarverslag, dat vandaag is gepresenteerd, bevat de geconsolideerde balans per 30 juni 2015, de winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar 2015 en de toelichtingen daarop. Het rapport bevat actuele informatie over de Surinaamse economie en het verloop van zaken binnen de Hakrinbank en haar dochterondernemingen de Nationale Trust- en Financieringsmij. N.V. en Hakrinbank Real Estate N.V.

Het geconsolideerd balanstotaal steeg in het eerste halfjaar met SRD 5 miljoen tot SRD 2.257,4 miljoen. De beperkte groei is deels veroorzaakt door onconventionele transacties van de monetaire autoriteiten ter financiering van begrotingstekorten van de Staat, waardoor er afvloeiing van en krapte aan SRD liquiditeit bij banken ontstond. De geconsolideerde kredietverlening nam met 3,7% toe tot SRD 1.176,5 miljoen, terwijl de kwaliteit van de kredietportefeuille op een bevredigend peil bleef, geeft de voorlichting van de bank aan. De geconsolideerde winst vóór belastingen bedroeg SRD 24,5 miljoen, een stijging van circa 13% ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2014.

De dochteronderneming, de Nationale Trust- en Financierings Maatschappij N.V., presteerde beneden verwachting. Het balanstotaal groeide met 2% tot SRD 271,3 miljoen, terwijl de winst vóór belasting daalde met bijna 20% tot SRD 3,8 miljoen.

Op de Surinaamse effectenbeurs bleven de aandelen van de Hakrinbank in trek bij beleggers. De beurskoers steeg in de eerste 6 maanden van 2015 met SRD 17 ofwel ca. 5% tot SRD 395. De prijs is intussen verder gestegen tot SRD 400 per aandeel van nominaal SRD 0,15.

De algemeen directeur van de bank, Jim Boussaid, zegt dat de vooruitzichten voor het tweede halfjaar niet scherp zijn in te schatten, gezien de op korte termijn te nemen noodzakelijke economische saneringsmaatregelen en de effecten die hiervan zullen uitgaan op de samenleving en op het bankwezen. De bank wil voor dit jaar, ondanks de toegenomen omgevings- en andere risico’s, een hogere winst dan in 2014 realiseren.
Het halfjaarrapport 2015 is te vinden op de website van de Hakrinbank N.V.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April