Diverse functionarissen betrokken bij beerput EBS
21 Aug 2015, 00:01
foto
De Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) constateert dat bij aangaan van contracten niet gehouden is aan de tekeningsbevoegdheid van SRD 1.000.000 voor de directie.


De Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) slaat alarm over ernstige financiële misstanden bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Niet alleen mededirecteur Willy Duiker, maar ook zijn voorganger Kenneth Vaseur en de toenmalige president commissaris Andy Rusland worden in diskrediet gebracht door de constateringen van CLAD. President Desi Bouterse zei dat er nog ergere zaken zijn dan het rapport. Hij zei dat de kwestie bij EBS zijn aandacht heeft. Miljoenencontracten met en Greenland Development NV en Superior Contracting NV springen in het oog. Er zou te veel geld uitgegeven zijn voor leveringscontracten. Ook zijn miljoenen uit de staatskas hieraan besteed.

CLAD heeft vastgesteld dat de formele goedkeuring door de voorzitter van de raad van commissarissen voor beide leveringscontracten aan Greenland voor hoger dan een miljoen SRD heeft plaatsgevonden, nadat deze waren ondertekend door toenmalige algemeen directeur Vaseur en financieel directeur Duiker. De formele goedkeuring van de aanschaf van een mobiele noodstroominstallatie en een noodstroomaggregaat vond door Rusland plaats op 4 december 2012, na de ondertekening van het leveringscontract van 12 november 2012. Hetzelfde geldt voor het leveringscontract dat op 14 februari 2013 is ondertekend. Rusland als voorzitter van de raad van commissarissen gaf de goedkeuring op 18 februari 2013. Voor de levering van twee mobiele noodstroominstallaties heeft de CLAD slechts één offerte ontvangen, alleen die van Greenland Development NV. De keuze voor levering van de twee mobiele noodstroominstallaties zijn volgens de CLAD geen bedrijfseconomische afweging gemaakt.

Op basis van zaken die niet correct zijn verlopen, heeft de CLAD zes vragen gesteld aan Duiker om te beantwoorden. Hier is geen antwoord op ontvangen. Het CLAD-onderzoek heeft plaatsgevonden nadat waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday hiertoe een verzoek deed aan minister Andy Rusland van Financiën. Dit op basis van een brief en dossiers die het Openbaar Ministerie ontving van toenmalig Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi. Naast ernstige situaties bij EBS, is ook vastgesteld dat jaarrekeningen zijn goedgekeurd, zonder dat zaken financieel in orde waren.

Reactie EBS
Starnieuws heeft aangedrongen bij de EBS-directie om een reactie op het rapport en de roep van oppositionele partijen voor ingrijpen bij het bedrijf. "Ik was niet van plan te reageren op deze berichten maar als ik dat niet doe gaan ze een eigen leven leiden. Met twee leveranciers hebben wij een bijzonder moeilijke relatie. Relaties waarin het EBS-belang en daarmee dat van de samenleving centraal staat. De directie van de EBS doet er alles aan deze transacties zo goed mogelijk af te wikkelen. Het heeft onze volle aandacht. De CLAD rapporten over deze dossiers liggen bij de minister en ik wil hem graag de ruimte geven om te komen tot een eigen mening en conclusie," zegt Duiker.

"De samenleving moet weten dat N.V. EBS al ruim vijftien jaar worstelt met de financiering van de bedrijfsvoering. Om deze spiraal te doorbreken is door de directie een transformatie traject gestart. Een transformatie die erop gericht is het bedrijf efficiënter en financieel gezond te maken. De EBS wil minder afhankelijk zijn van de grillen van financiers en leveranciers. Er is een pad uitgezet en dit beleid zal onverkort worden voortgezet. Met onder andere de steun van de overheid en de multilaterale ontwikkelingspartners worden nu processen en systemen geïmplementeerd die moeten zorgen voor meer financiële armslag en een verbeterde transparantie. Zo wordt onder andere het totale aanbestedingen- en inkoopproces van de EBS, volledig conform IDB best practices ingericht. Er wordt hiervoor geïnvesteerd in moderne software, hardware, training en opleiding", deelt de EBS-directeur mee.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April