Advies FEP: Verhoging brandstof, stroom en water
04 Aug 2015, 05:55
foto


Het Financieel Economisch Platform (FEP) vindt dat de regering niet teveel maatregelen ineens moet nemen. Starnieuws verneemt dat de hoogste prioriteit is om de inkomsten van de overheid direct te verhogen. Voorgesteld wordt om een extra bijdrage te vragen aan de samenleving door de governmenttake op brandstof met maximaal 35 cent per liter te verhogen. Gezien de dalende olieprijs op de wereldmarkt zal dit niet direct worden gevoeld. Het gaat om een tijdelijke maatregel.

Twee andere verhogingen die zo snel mogelijk doorgevoerd moeten worden, zijn de tarieven van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Deze tarieven zijn nu ver beneden de kostprijs. De Staat heeft de EBS vorig jaar gesubsidieerd met meer dan SRD 780 miljoen en voor dit jaar is de subsidie ongeveer SRD 660 miljoen. De SWM is voor meer dan SRD 45 miljoen gesubsidieerd. De subsidies aan staatsbedrijven moeten worden afgebouwd, vindt het FEP.

Vernomen wordt dat alle voorstellen goed zijn bekeken en onder een vergrootglas geplaatst. Van de regering wordt gevraagd om duurzaam beleid te formuleren, waardoor er hoop is. De regering heeft aangegeven het begrotingstekort met SRD 1 miljard te verminderen. Behalve vermindering van subsidies moet er bezuinigd worden, inkomsten moeten toenemen en de middelen moeten efficiënt besteed worden.

Het FEP heeft het advies maandag overhandigd aan president Desi Bouterse. Hij haalde aan dat de problemen bekend zijn en dat er inderdaad zo snel mogelijk actie ondernomen moet worden. Eenieder is het met elkaar eens dat de Staat in zwaar weer terecht is gekomen en dat er direct extra inkomsten moeten komen. Daarbij moeten de sociaal zwakkeren zo min mogelijk worden getroffen.
Advertenties