SWM: Tariefaanpassingen noodzaak voor investeringen
04 Aug 2015, 11:57
foto
Een SWM-medewerker opent een kraan in het station Van Hattemweg. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft voorstellen voor tariefaanpassingen gedaan aan het Financieel Economisch Platform (FEP). “Het is structureel dat de prijs laag ligt. De laatste tariefaanpassing was in februari 2004”, zegt Alwin Linger, SWM onderdirecteur Operations in gesprek met De West en Starnieuws. “De marktprijzen zijn ook veranderd en daarom alleen zou je zeggen dat wij jaarlijks een aanpassing nodig hebben.”

De SWM heeft 11 jaren geen tariefaanpassing doorgevoerd, “dat betekent dat ik achterloop op de feiten.” Het kostendekkende tarief is nodig om relevante targets te halen en de dienstverlening te optimaliseren. “Je wilt als bedrijf niet steeds met handje omhoog naar de overheid.” Linger gaat niet in op de gedane voorstellen en laat het aan het FEP over om de adviezen verder te bespreken met de president. Het bedrijf wacht de resultaten af. De vorige week is de presentatie voor het FEP gehouden en een dag erna op schrift ingediend. “De calculaties zijn uitgewerkt en toegespitst op bepaalde uitgangspunten die de overheid zou willen hebben.

Bijvoorbeeld wil je de huishoudens of juist de bedrijven meer belasten.”
De SWM hanteert nu een gemiddelde kostprijs van SRD 2,90 per kubieke meter als het gaat om de operationele kosten. Terwijl de gemiddelde verkoopprijs SRD 1,80 per m³ is. “In die prijs van SRD 2,90 zijn de investeringen van rond de US$ 260 miljoen niet meegenomen die wij nodig hebben om de optimalisatie slag te plegen tussen nu en 2024.” Hij geeft aan dat er nu nog sprake is van deelsubsidie. “Een groot deel disconteren wij nu door bepaalde renovaties, beheer en onderhoud niet te doen, maar uit te stellen.” Een leiding die elke 20 jaar vervangen moet worden, wordt nu gerepareerd en misschien pas na 40 jaar vervangen. “Alles gaat dus ten kostte en laste van de equipement en dienstverlening. Het kan niet anders, omdat de subsidie onvoldoende is om het gat te vullen.”

Met de aangepaste watertarieven conform de marktprijzen anno 2015, zou de SWM niet meer hoeven te besnoeien op het onderhoud. Op dit moment kampt de SWM in Paramaribo, Wanica en Para met waterverliezen tussen de 40–45%. Water gaat verloren tussen het net en de wateraansluiting bij huishoudens. Soms wordt het water ‘ergens gebruikt’ en soms gaat het verloren door lekkage aan de leidingen. In plaatst van te investeren in meer productie, wil het bedrijf hierin investeren en met dit verloren water alvast meer klanten helpen. “Wij denken ook aan het bouwen van meer stations, zoals op Houttuin met een productie van 1300 m³ per uur. ”

Momenteel treft de SWM voorbereidingen voor de uitbreidingen voor het station Van Hattemweg en een nieuwe waterinstallatie te Moengo. Deze projecten worden gefinancierd uit een grant, vanuit een staatslening, groot 13 miljoen euro van de Agence Française de Développement, de Franse ontwikkelingsbank. “Zonder deze investering zou de bevolking in een aantal gebieden met een lage waterdruk blijven kampen. Niemand vindt het leuk om alleen water uit de voetkraan te krijgen, we willen allemaal uit de douchekraan.”

De SWM kent een tarievenstructuur onderverdeeld naar 5 tariefgroepen met elk een eigen vastrechtprijs. Personen met een erf kraan (normale huishoudens) betalen tot en met 8 m³ SRD 8,60 (vastrecht) en voor de meterhuur SRD 1. De vier andere groepen zijn de huishoudens met zwembad, commerciële aansluitingen, sociale en openbare aansluitingen en de bouwkranen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April