President Bouterse legt vinger op zere plekken economie
04 Aug 2015, 00:01
foto
Henk Naarendorp, coördinator van het FEP, overhandigt het advies aan president Desi Bouterse. (Foto: Raoul Lith)


"We weten waar de problemen zitten. Iedereen weet dat het rommelt bij de douane. En ik denk dat wij samen, ook met douane, ervoor moeten gaan zorgen dat het niet rommelt. Eenieder weet dat er over wordt gefactureerd en dat we samen met het bedrijfsleven moeten gaan kijken om de zaak in goede banen te leiden. En iedereen weet dat wij rommelen met doorvoer en dat we samen moeten kijken om hier paal en perk aan te stellen. En iedereen weet wat er allemaal gebeurt met de zogenaamde depots. Elke dag is er een inbraak. Iedereen weet dat het bijna huilen is met ons belastinginningssysteem, wij zullen er samen aan moeten werken."

Dit zei president Desi Bouterse maandag nadat Henk Naarendorp, coördinator van het Financieel Economisch Platform (FEP) het eerste advies aan hem overhandigde. De maatregelen die zijn voorgesteld zullen ter harte worden genomen. Het moeizaam verworven sociaal pakket zal moeten worden verdedigd, benadrukte Bouterse. De maatregelen zullen zodanig getroffen worden dat mensen die vaak lijden bij hervormingen, niet de eerste zijn die worden bezwaard. Dat is een uitgangspunt zei de president.

Bouterse legde met cijfers uit dat de inkomsten van de overheid drastisch zijn teruggenomen. De maatregelen zijn nodig om het land financieel-economisch te redden. Hij benadrukte dat Suriname in zwaar weer terecht is gekomen. De president noemde landen zoals Chili, Mexico, Kenia, Canada, Brazilië, Colombia die geconfronteerd zijn met enorme economische problemen. Hij haalde aan dat er kritiek is geuit op zijn uitlatingen dat de situatie kan uitlopen op een wereldcrisis. Centrale Banken in diverse landen doen er alles aan om te voorkomen dat de wereld in een crisis terechtkomt zoals in 2007 en 2008. Als dat niet lukt, is herhaling van de crisissituatie van 1929, reëel. De president merkte op dat het land in zwaar weer terechtgekomen is, maar wanneer de krachten gebundeld zijn, zoals nu in het FEP, zal het lukken om de situatie het hoofd te bieden.

"Het is niet te laat, maar uitstel kan niet verder gedoogd worden," is het ferme standpunt van de president. Zonder het advies inhoudelijk te bespreken, gaf Bouterse aan dat watertarieven zullen moeten worden aangepast. Hetzelfde geldt voor de elektriciteit. De subsidies die gegeven worden, zijn te hoog. Inschrijvingen van werken moeten transparant plaatsvinden, waarbij controlesystemen ingebouwd moeten worden. Het overheidsapparaat moet worden afgeslankt. Productie en efficiency moeten terugkomen. Bouterse en Naarendorp bedankten de leden van het FEP die dag en nacht hebben gewerkt aan het advies. Op korte termijn zal de president de uitvoering van de maatregelen bespreken met het FEP.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April