Cursus Marronvertelkunst voor jongeren uit Marowijne
03 Aug 2015, 22:58
foto
Enkele jongeren tijdens de audities. (Foto: Okanisie Pikien)


Jongeren van Albina en Moengo volgen vanaf morgen, vier weken lang de basiscursus Marronvertelkunst van stichting Okanisie Pikien. Het gaat om het project ‘ Mi Mato’. Na deze periode zullen de jongeren optreden en hun talenten tonen. De trainers zijn Obed Kanape en Jose Tojo. Het is de bedoeling dat de deelnemers een traject zullen volgen van 1 jaar.

Het project bestaat uit twee fasen. Na deze eerste fase zal de focus gelegd worden op andere aspecten die voorkomen binnen dit vak zoals: schrijfvaardigheden, dramalessen, vocal coaching en dans. Het streven van Okanisie Pikien is om deze groep jongeren de komende 4 jaar te vormen tot volwaardige theatermakers.
De audities voor deelname waren van 12 juni tot 15 juli. De werving in Moengo heeft 11 jongeren opgeleverd en in Albina 27. Het gaat om gemotiveerde en zeer talentvolle jongeren, die karakter hebben getoond tijdens de audities, zegt Okanisie Pikien.

De jury bestond uit Obed Kanape, Bijciel Watsaam en Berryl Tempo. Er is niet zo zeer gelet op hoe goed een participant kan performen, maar het ging meer om de motivatie en moed om te kunnen performen. Vooral de durf, contact met het publiek en improvisatievermogen, waren belangrijk. De meeste jongeren hebben gekozen voor zang, maar anderen lieten hun vertel- en poëzietalent zien.

Het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de Nederlandse Ambassade, moet jongeren een podium bieden om hun talenten verder tot ontwikkeling te brengen, zegt Okanisie Pikien.
Advertenties