Geef kennis en technologie aan de wijken
04 Aug 2015, 15:44
foto


Veel bijzondere mensen op straat, straat in straat uit. Het contact met duizenden van deze burgers is gevestigd. Al wandelend en werkend door de wijken van Van Dijk, Latour, Pont Buiten, Winti Wai, Ephraimzegen, Goede Verwachting, Welgelegen en Rensproject wordt het besef steeds dwingender, dat we haast moeten maken om grote delen van onze samenleving niet langzaam kwijt te raken aan ellende. Het gevecht met alle ellende moeten we aangaan, door de toekomst van de wijken aan te wakkeren. Nieuwe en traditionele mogelijkheden vragen zichtbaarder te worden gemaakt, voor vele van onze opkomende generaties in deze wijken.

De uitzichtloosheid, criminaliteit en het niet geloven in zelf prestaties te kunnen leveren, moet plaatsmaken voor hoop en geïnspireerd willen worden tot grote hoogten van het individu en de totale gemeenschap. De woonomgeving en condities van de wijken moet drastisch worden aangepast.

Een aanpassing die tot de verbeelding spreekt en groepen aanstuurt tot verbetering van hun zelf. Zaken als zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsgevoel, respect en samenwerken met elkaar horen een blijvend onderdeel en karakter van het leven in deze wijken te symboliseren. Wat willen ze? Wat kunnen wij ze aanbieden? Wat zijn hun talenten? We kunnen niet opgeven dat around the clock te onderzoeken en positief daar aan te werken tot implementatie.

Hoe mooi zou het zijn, om de achtererven van velen in deze wijken tot mooie voorbeelden van hoop te maken. Maak je ogen dicht en verbeeld je een groener en goed gedesignde Christoffel Kerstenstraat. Families die uit eigen achter- en voortuin professionele producten voor consumptie als bijvoorbeeld jam, stroop óf pindakaas realiseren, maar ook custom- & handmade producten maken. Een mooi verlichte straat met prachtige potplanten en bloemen. Kinderen en jongeren die veel neuswerk doen in hun boeken. Tap Uku Onderwijs (TUO) dat tot een groot instrument van educatie van de jongens op de hoeken is uitgegroeid. Waar het baden uit een koba, het ontbreken van een toilet en stromend water op de vlucht is geslagen en is vervangen door toekomstgerichte/ huidige standaard voorzieningen. Legendarische wijken die door te investeren in de Surinamers, thans burgers heeft die goed verdienen. Het beeld van begi man en begi uma’s daardoor is geëlimineerd.
De sportfaciliteiten en topsporters die daaruit voortvloeien hebben het in de wereld ver geschopt als voorbeeldfiguren. Moderne recordingstudio’s zijn een big push geweest voor velen die hun dromen daarop hebben losgelaten.

Open je ogen en zie daar iconen van kracht en hoop.
Suriname geef niet alles weg aan anderen buiten dit land, die niet mee hebben helpen bouwen aan ons land.

Prani gi Tamara!!!

John van Coblijn
Advertenties