Amnesty International: Politie Brazilië doodt honderden
03 Aug 2015, 19:06
foto
Brazilië heeft één van de hoogste cijfers in de wereld als het gaat om vuurwapengeweld.


De mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat de militaire politie van Brazilië verantwoordelijk is voor meer dan 1.500 doden in de stad Rio de Janeiro. Het aantal doden bestrijkt een periode van de afgelopen vijf jaar.

De organisatie zegt dat ze bewijs heeft gevonden dat de politie-moorden vaak illegaal waren, waarbij de agenten verdachten hebben geschoten die zich hadden overgegeven of die gewond waren geraakt. De militaire politie van Brazilië heeft tot nog toe niet gereageerd op het rapport van Amnesty International. De politie vakbonden hebben eerder al gezegd dat het aantal agenten dat is gedood ook erg hoog is. Alleen al in Rio de Janeiro zijn vorig jaar 114 agenten gedood, zegt de vakbond van de burgerpolitie, Sindpol.

Politieagenten hebben in het verleden ontkend dat ze de trekker maar al te snel hebben overgehaald. Ze zeggen dat ze handelen uit zelfverdediging als ze onder vuur worden genomen door drugsdealers in de uitgestrekte favelas in Rio.

Het rapport komt een jaar voordat Rio als gastheer zal optreden van de Olympische Spelen 2016. Amnesty International zegt dat de politie een belangrijk deel een generatie van arme, jonge, zwarte mannen sterk heeft uitgedund. Volgens de statistieken die Amnesty heeft vrijgegeven, is 16% van het totaal aantal geregistreerde moorden in de afgelopen vijf jaar in Rio gepleegd door dienstdoende politieagenten.

Meer dan de helft van de moord slachtoffers in 2012 was tussen de 15 en 29 jaar, en 77% van hen was zwart. Amnesty zegt ook dat de gevallen waar de politieagenten hadden gemoord, zelden is onderzocht. De verantwoordelijken zijn zelden voor het gerecht verschenen. Tegenover BBC Brasil heeft het parket van de procureur-generaal in Rio de Janeiro verklaard dat tussen 2010 en 2015 587 politieagenten werden beschuldigd en zijn berecht.

Atila Roque, directeur van Amnesty International Brazilië, zegt dat de strategie van het land om zijn drugs- en geweldprobleem aan te pakken, jammerlijk een averechtse uitwerking heeft, waarbij “een spoor van lijden en verwoesting wordt achtergelaten.” De actiegroep stelt dat de militaire politie regelmatig onnodig en buitensporig geweld heeft gebruikt tijdens veiligheidsoperaties in arme buurten van Rio de Janeiro.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April