Kosten per leerling rond SRD 400
03 Aug 2015, 08:14
foto


Bijzondere scholen verenigd in de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) zullen net als de openbare onderwijsinstellingen vanaf komend schooljaar materiaalkosten innen bij de ouders. Onlangs heeft de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinowC) vastgesteld dat vanaf het nieuwe studiejaar ouders met kinderen op basisscholen SRD 10 betalen terwijl op vso en voj SRD 35 neergeteld wordt.

Volgens Fibos-voorzitter Ricardo Kenswil is dit bedrag niet toereikend voor een schooljaar. “Ik vraag me af of SRD 1 of SRD 3,50 per maand voldoende is om de materiaalkosten te dekken. Vooral op voj scholen valt er meer te doen”, stelt Kenswil. Er moet gekopieerd worden en niet alle scholen hebben volgens hem die faciliteiten. Meestal beschikken scholen met een actieve oudercommissie over kopieer mogelijkheden. Komt nog bij kijken dat het apparaat moet worden onderhouden. “Ik ben ook schoolleider geweest, dus ik weet waar ik over praat”, zegt de Fibos-voorzitter.

Alle scholen worden door de overheid gesubsidieerd, maar SRD 120 per kind voor een schooljaar is al lang achterhaald, meent Kenswil. Een exercitie in 2011 heeft uitgewezen dat de overheid toen met SRD 280 per leerling zou moeten inkomen. Ook dat bedrag is nu al achterhaald. Hij schat dat de kosten per kind nu tussen de SRD 400 en SRD 500 liggen.
Advertenties