PCS biedt gelegenheid voor uitvoeren taakstraffen
03 Aug 2015, 10:12
foto
PCS-directeur Dayasankar Mathoera


Er staan alternatieve straffen gereed voor verdachten met een verslavingsprobleem. In plaats van een gevangenisstraf uitzitten, kunnen verdachten bij wet behandeld en begeleid worden voor hun verslavingsprobleem. Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is bij uitstek het aangewezen instituut voor de opvang en behandeling. Het ligt aan de minister van Justitie & Politie om de alternatieve straffen in werking te laten treden, zegt PCS directeur Dayasankar Mathoera.

Recent is de wet op opvang van mensen met een verslavingsprobleem aangenomen, haalt Mathoera aan. “Er zijn voorzieningen getroffen om behandelingen aan te bieden in plaats van het ontnemen van de vrijheid. De persoon moet wel vrijwillig op het alternatief ingaan. Voldoet de persoon niet aan de verplichting, dan kan de rechter alsnog vonnissen en de vrijheid ontnemen.” De voorzieningen zijn getroffen voor de mensen die vanwege hun verslaving vaker tegen de wet ingaan.

De alternatieve wetten kunnen vooralsnog niet uitgevoerd worden door het ontbreken van een ‘drug treatment court’. “De instelling, regie en ordening van dit instituut ligt bij het Hof van Justitie. Het Openbaar Ministerie krijgt een voorname rol te vervullen omdat zij met rapporten gaat werken van maatschappelijk werkers en buurtorganisaties over veelplegers met een drugsverslaving," legt Mathoera uit.

PCS is allang benaderd om mee te doen als hulpverlener in dit traject. “Nu is die wet er en zou misschien de nieuwe minister van Justitie & Politie een partner kunnen zijn in dit traject. In feite ligt de bal op zijn speelhelft om dat instituut in het leven te roepen, om tenminste een commissie in te stellen die het uitvoeringstraject moet gaan uitwerken,” merkt Mathoera op. “PCS staat klaar om een deel van de groep op te vangen. We hebben de elementen van de verslavingszorg wel in huis.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April