Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 263
02 Aug 2015, 22:29
foto
Politieagenten, penitentiaire ambtenaren en gedetineerden bezig met herstelwerkzaamheden.


"Ik vond het een goed voorbeeld om penitentiaire ambtenaren en gedetineerden samen te zien timmeren aan de huizen waarvan de daken waren weggewaaid.”
“Zie je waarom het eigenlijk slecht was dat we generaties lang zo trots zeiden dat ons land gezegend was, omdat het geen natuurrampen kende.”
“Eej, keba jongu, dus het zou goed zijn dat er aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen en overstromingen hier zouden plaatsvinden? Wat scheelt je? Yu ede-sei ne wroko bun, nò.”
“Natuurlijk zou dat niet goed zijn, maar zoiets stimuleert wel het gezamenlijk aanpakken, zij aan zij, zonder aanzien des persoons, zonder geklaag en gejengel.”
“Ooh, dat bedoel je. Dus uit zulke calamiteiten leer je.”
“En ook de verzekeringsmaatschappijen die nu op hun dakverzekering wijzen. Maar lees wel de kleine lettertjes goed door.”
“Inderdaad. Maar wat moet je bijvoorbeeld als leerkracht met je klas doen als het zo heftig begint te waaien dat de zinkplaten weg-, over- en langsvliegen?”
“Achter de ramen gaan staan kijken.”
“Schitterend stom. Als er dan een fikse tak tegen dat raam wordt gekwakt, krijgen alle toekijkenden een lading scherven en andere rommel met 150 km per uur windsnelheid in hun gezicht.”
“Ik zou mijn klas de opdracht geven:’weg van de ramen en kruip onder je tafel.”
“En als het dak naar beneden begint te komen?”
“Dan luidt de opdracht: ’Lokaal uit.’ En dan liefst met je stoel als bescherming op je hoofd.”
“Maar als iedereen tegelijk gillend en paniekerig het lokaal uitrent, blijft diezelfde iedereen in de deuropening steken.”
“Daarom is oefening zo belangrijk. Elke school moet elke jaar onder toezicht van daarvoor opgeleide rampenmensen een ‘verlaat het schoolgebouw-oefening’, uitvoeren, nadat de klasseleerkracht een deel van de les heeft besteed aan het doorgeven van de instructies.”
“Mooi iets voor de ontgroeningsweek, in plaats van allerlei idiote opdrachten aan de groentjes te geven.”
“Maar hoe krijg je 25 tot 30 leerlingen binnen zeg maar 15 seconden zonder opstopping uit een lokaal?”
“Gewoon oefenen: rij no 1, die het verst van de deur is, achter elkaar, dan rij 2 enz.”
“Laten we eerst zien hoe die centrale inschrijving en plaatsing voor het VOS verlopen.”
“Er zal via een computerprogramma worden bepaald welke leerlingen bij welke school ingeschreven zullen worden, op grond van: ’in de buurt woonachtig zijn.”
“Dan wordt voorkomen dat leerlingen desnoods dagen van tevoren in de rij gaan staan bij een school met een hoog slagingspercentage.”
“Dat wil niet zeggen dat zo een school een beter niveau aflevert.”
“Vooral als vakdocenten van de ene school bij de schriftelijke en vooral mondelinge schoolonderzoeken heeeeeel soepel corrigeren en beoordelen, zodat een zware onvoldoende op het centrale eindexamen kielekiele kan worden gecompenseerd.”
“Maar heren, we zijn ernstig afgedwaald; we hadden het over het goede voorbeeld van cipiers en gedetineerden.”
“Ja, de overheid moet meer energie stoppen in het herscholen, bijscholen, opscholen en noem maar op van de gedetineerden, want het mag niet zo zijn dat 80% na hun straftijd binnen niet al te lange tijd weer terug is in de nor, de petoet, dungru oso, jail, bajes of Santo.”
“Laat ze allemaal verplicht met een computer leren werken; al die gratis oudere versies van computers die men uit het buitenland krijgt of van uit de eigen gemeenschap, meki den boi leer’fu wroko nanga den, leer fu repareer den man, leer fu programmeer den man.”
“Waarom leert men hen verplicht geen vaardigheden, of traint men ze niet in een sport of zo, zodat ze een carrière in iets kunnen opbouwen als ze weer ‘buiten’ zijn?”
“Stel ze straftijdverkorting in het vooruitzicht of extra verdiensten als ze voor zo een cursus slagen.”
“Nee mang, dat kost teveel moeite en omschakeling van leidinggevenden. Het is gemakkelijker om ze maar in cellen op te sluiten en flink te verdienen aan van alles wat naar binnen wordt gesmokkeld.”
“Je gaat weer horen: er is geen geld voor zo een reclasseringsbeleid, maar er is wel geld voor een inaugurele show.”
“Die zal echt geen 18 miljoen srd gaan kosten, misschien 17 of 16.”
“Geef het volk show en spelen, leidt ze af van werkelijke problemen.”
“Maar er is niet genoeg geld om de subsidie aan het CCS te betalen, met als gevolg dat de belastingdienst beslag heeft gelegd op alles van het CCS. Goodbye CCS, centrum van kennis en ontwikkeling.
”Wat voor een dommie zou ik zijn geworden als ik niet de kans had gehad elke week boeken bij het CCS-filiaal aan de Koningstraat te lenen.”
“Ach, is niet erg. Die kinderen van nu houden toch niet van lezen, net als vele van hun leerkrachten, dus laat maar schieten, dat CCS. Laat ze liever eppen, peppen, weppen, beppen, pingen en tingen.”
“Maar gaan alle nieuwe ministers weer een nieuwe dienstwagen krijgen, uit de lege schatkist?”
“Ik weet niet van jullie, maar iets klopt hier niet.”
“Weet je wat ik denk als ik gedronken heb……”
“ Tjeng-tjeng…. Allemaal beestjes, zoveel beestjes, omme heeeheheheeen, Beeheheesjes, beheheee…”
“Sjaak, tap’ie *#$@&*!!!”
“Mond dicht, Sjaak, ophawe, anders opsouwte!”
“Tjoep, beta, tjoep.”
“En dat liedje ging: …wat ik zie als ik gedronken heb….”
“En wat denk jij over het gevangenisbeleid als je gedronken hebt?”
“Ik denk dan vies, en dan denk ik: men leert die jongens opzettelijk niets bij, laat hen juist nog meer ogri’s van elkaar leren, maakt hen eerder agressiever, zodat ze juist in dat crimineel circuit gedoemd zijn te blijven, ze kunnen gewoon niets anders.”
“Dus net zoiets als: als alle doctoren ervoor zorgen dat met preventieve maatregelen en voorlichting zowat iedereen gezond blijft, hebben vele doc’s straks geen werk meer.”
”Zuiver, en dan bedoel ik niet dat alleen cipiers minder werk krijgen als er steeds minder criminelen zijn, maar ook bepaalde figuren, soms zelfs van een geüniformeerd korps, die zulke jongens voor bepaalde ‘jobs’ inzetten en hun van de nodige info, wapens en bescherming voorzien, in ruil voor het grootste deel van de buit.”
“Dit kan niet, dit geloof ik niet, dit is echt vies alcoholisch denken.”
“Denk maar schoon in deze vieze wereld; de goeden en rechtgeaarden uitgezonderd, natuurlijk.”
“En dat andere voorbeeld vind ik ook goed: drie charmante politieagentes lopen buschauffeurs en taxichauffeurs langs om hen bemoedigend toe te spreken, een ontspannend babbeltje te houden en een sticker met een leuze af te geven.”
“Ja, dat is het stimuleren van het idee: de politie is je kameraad; ik wil ‘beste’ er toch liever niet bij, dat is nou net weer teveel van het goede.”
“Sommige chauffeurs kregen even wel de zenuwen toen die drie dochters van Hermandad op hen afkwamen.”
“Eddy, Eddy, skoowtu e kon, pot’a lai snel ondro a zitting’ of: ‘op’a raam snel, mek’a smeri wai gwe; no frieng a kokkie gwe, sjwaar’ing….. dag beambte, we hebben niets gedaan, echt niet, we zijn onschuldig aan alles, ik heb m’n rijbewijs niet gekocht.”
“Dit moet men meer doen: ook op kantoor, in de klas, bij de bouw: geef elkaar meer complimentjes. Kijk ook naar wat goed is gegaan, in plaats van steeds alleen te letten op wat fout is gedaan en daarop te fitten.”
“Een schouderklopje is maar een halve meter verwijderd van een schop onder het achterwerk, maar het werkt kilometerslang beter.”
“Maar die spreuk op die sticker vond ik te lang. Liever kort krachtig, rijmend als het kan, humoristisch of zelfs satirisch. Dat blijft beter hangen. Maar die twee mascottes, stripfiguurtjes, zijn wel leuk.”
“Wat stond er dan?”
“Het zijn twee zinnen, ik las de tweede: ‘De tijd vliegt sneller dan een vliegtuig, maar u heeft als bestuurder van dit voertuig altijd tijd.”
“Ja, wat lang. Wattebout: ‘Rijd met tijd.’ Of: ‘Snelheid te groot, voer voor de dood.”
“En deze dan: ‘Dronken achter het stuur, tien jaar cel is zuur.”
“Of: ‘haastige spoed… is begrafenisstoet’ en: ‘Tide, tamara; no rij so tranga.”
“Ik heb ook eentje: ‘Chauffeur, rijd veilig. Dat is jou heilig.”
“Begin een taxi met sticker te bellen, dan gaan we samen naar huis.”

Rappa
Advertenties