PCS snakt naar verzelfstandiging
02 Aug 2015, 08:18
foto
PCS-directeur Dayasankar Mathoera


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is aan verzelfstandiging toe. Het ziekenhuis is in staat onafhankelijk van de overheid te draaien. Dit deelt algemeen directeur van PCS, Dayasankar Mathoera mee. Het gebeurt steeds vaker dat de afhankelijkheid van de overheid meer voor stremming dan voor ontwikkeling zorgt, meent de PCS-topper.

“Alles wat je hier ziet is van PCS, is uit eigen middelen betaald. Juridisch is het van de Staat, maar we zijn verplicht de gebouwen te onderhouden. Maar we zijn juridisch geen eigenaar”, illustreert Mathoera de situatie. Het gros van het personeel is ambtenaar. Die status maakt het moeilijk om veranderingen door te voeren, in functies en de salarissen die daarmee gepaard gaan. “Functies zijn dynamisch, er komen plussen of minnetjes bij. Als wij dat willen valideren is er vaak een botsing met onze visie en die van Binnenlandse Zaken," legt Mathoera uit. “Komt nog bij kijken het zeer fragiele Fisosysteem dat niet beantwoordt aan de eisen van onze functiewijzigingen. Wij lopen dan vast. We kunnen bijvoorbeeld de nieuwe toelagen die we hebben ingebouwd, niet meer doorvoeren.”

PCS wordt sinds 2003 niet meer gesubsidieerd. Een paar jaar terug kreeg de instelling ‘overheidsbijdragen ter verrekening met tariefaanpassingen’, geeft Mathoera aan. Die zijn in 2013 weer afgebouwd. De laatste vijf jaren is het ziekenhuis door een indrukwekkende transformatie gegaan. De middelen zijn voor het grootste deel zelf opgebracht. De overheid had in sommige projecten weinig tot geen inbreng. “We kunnen onszelf bedruipen," deelt Mathoera mee. “Voor alle uitgaves die we doen genereren we de uitkomsten zelf. We werken voor ons eigen geld.”

Het enige ziekenhuis dat geestelijke gezondheidszorg biedt, heeft heel wat ambities. Die kunnen vooralsnog niet worden gerealiseerd. “We zijn gebonden aan een stramien. Boven ons heb je een toezichthoudend orgaan dat vanuit het ministerie is ingesteld. Het functioneert vanuit een bepaalde conditie,” geeft Mathoera aan. “Op dit moment hebben we daar last van. We willen niet de eigenaren gaan worden maar willen flexibel opereren. In een organisatie waar een groot deel uit ambtenaren bestaat, waar er geen beloningsstructuur is zoals je die zou willen, waar je geen impulsen en geen ‘incentives’ kan geven, loop je toch wel mank.”

René Gompers
Advertenties