MONIsme
02 Aug 2015, 10:12
foto


In Suriname, net zoals in andere democratische landen heb je de scheiding/spreiding der machten. Men gebruikt liever geen scheiding, omdat de machten elkaar ondersteunen bijvoorbeeld de regering hoort bij de uitvoerende macht, maar dient wetsvoorstellen in bij het parlement (wetgevende macht). Dit is geen fenomeen in de wereld.

Suriname heeft een sterk Monisme stelsel, met nadruk op Moni. Wanneer het parlement en de regering onafhankelijk van elkaar opereren en elkaar controleren is er sprake van dualisme. Wanneer het parlement en de regering, informeel en nauw met elkaar werken is er sprake van Monisme. Dit is ook geen fenomeen in de wereld. Maar dat de wetgevende macht formeel werkt voor de uitvoerende macht is een nieuw fenomeen.

Er zijn een aantal DNA-leden die ook werkzaam zijn bij de overheid. De belangrijke taak van de wetgevende macht nl: het controleren van de regering, valt hiermee weg. Deze DNA-leden kosten de belastingbetalers onnodig veel geld, want de effectiviteit van zo`n ambtenaar en DNA-lid gaat ten onder. Deze 'dubbelgangers' verminderen het vertrouwen in de politici, hoe kan men zichzelf objectief controleren? Suriname heeft een tekort aan professionals, iedereen is semi- amateuristisch bezig.

De 'dubbelgangers' kosten het volk geld, de politiek zijn vertrouwen en de trias politica zijn effectiviteit. De president heeft al aangegeven dat DNA-leden geen dubbele functies moeten hebben, waar blijft de uitvoering hiervan bij zijn eigen coalitie? Moet er een wet komen totdat deze politici zich eerlijk gaan gedragen?

Aroon Samjhawan
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April