Parlementsvoorzitter pleit voor cultuuromslag bij zogen
02 Aug 2015, 06:17
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil dat moeders hun kinderen meer zogen. (Foto: Raoul Lith)


Vroeger was borstvoeding een normale zaak. Als een moeder dat niet kon, werd de taak overgenomen door iemand anders. Tegenwoordig is hier geen sprake meer van en gebruiken veel moeders ‘namaak’ melk, zegt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Ze vindt dat er een cultuuromslag moet plaatsvinden.

Geerlings-Simons heeft dat gezegd bij de opening van de Internationale Borstvoedingsweek in het Diakonessenhuis. De borstvoedingsweek wordt wereldwijd jaarlijks van 1 tot 7 augustus gehouden. Het thema dit jaar is ‘borstvoeding EN werken, dat lukt wanneer we SAMEN werken’.

De parlementsvoorzitter haalt als voorbeeld aan dat ze als arts in het binnenland is geconfronteerd met een moeder die zich verontschuldigde voor het zogen, omdat ze dacht dat borstvoeding niet goed genoeg is en dat blikvoeding beter is. Zelf zegt Simons dat ook zij als ervaringsdeskundige haar kinderen borstvoeding heeft gegeven, en dat dit niet altijd makkelijk is. “We leven in een wereld waarin mensen voedingsmiddelen maken om winst te maken,” geeft zij als verklaring voor de ommezwaai in de samenleving van het geven van borstvoeding naar het geven van ‘kunstvoeding’. We hebben onze samenleving zelf geleerd om kunstvoeding te geven en het zogen juist afgeleerd, zegt ze. Oorzaak daarvan is volgens haar het idee dat moeders hebben dat ze borstvoeding niet kan geven waar ze willen, “terwijl juist de samenleving zich hieraan moet aanpassen.” Zowel ouders als de overheid zijn verplicht om kinderen in de gelegenheid te stellen borstvoeding te krijgen, pleit Geerlings-Simons. “We leven nu in een samenleving waarbij het voor veel vrouwen moeilijk is om borstvoeding te geven.”

Behalve voorlichting voor vrouwen, instellingen en werkgevers over borstvoeding, moet ook de wetgeving op ouderschapsverlof worden aangepast, vindt de parlementsvoorzitter. “Vrouwen moeten minstens vier maanden thuis kunnen zijn met hun kind. Het gaat om de opvang van nieuwe Surinamers.” Vrouwen krijgen volgens de statistieken gemiddeld 2 kinderen. De zorg voor het pasgeboren kind is belangrijk voor het welzijn van de samenleving. Met de ouderschapsregelingen in Suriname is het volgens Geerlings-Simons slecht gesteld. Als de vrouw thuis is met het kind, is er geen enkele reden voor subsidie van kunstvoeding, stelt ze. “ Uitgezonderd de gevallen van ziekte.”

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March