3 op de 100 baby's in Suriname krijgen alleen borstvoeding
01 Aug 2015, 03:58
foto
Een moeder geeft haar baby borstvoeding, terwijl minister Michel Blokland (arts) toekijkt. (Foto: Raoul Lith)


In Suriname krijgen slechts 3 op de 100 baby’s (3%) ‘uitsluitend’ borstvoeding in de eerste zes maanden. Tot deze constatering komt Marianne Flach, Unicef vertegenwoordiger. Ze merkt op dat Suriname tot een van de landen behoort met de laagste percentage waar borstvoeding wordt gegeven. “Verder is ook op te merken dat slechts 15 procent van de kinderen nog borstvoeding krijgt tot 2 jaar.” Volgens Flach heeft Suriname nog een lange weg te gaan voordat alle kinderen de voordelen van borstvoeding kunnen ervaren.

Volgens Georgetina Eillioth, voorzitter van Stibosu, komt de bewustwording langzaam op gang. Zij zegt dat vooral moeders die aan het werk zijn of studeren de stichting bellen om te kijken of er kolven zijn zodat ze de melk aan de oppas kunnen geven voor het kind. Iedereen die een kolf wil, kan bij de stichting terecht.

Ook minister Michel Blokland benadrukte het belang van borstvoeding en de noodzaak om te blijven timmeren aan de weg om mensen op de voordelen van borstvoeding blijven wijzen. “Vroeger was het een geheel normale zaak, op de een of andere manier zijn we gedurende de afgelopen jaren afgedaald naar een niveau waarbij eigenlijk nog heel weinig moeders borstvoeding geven. Ook naar de wetgeving voor werkende moeders om het geven van borstvoeding toch goed mogelijk te maken, moet naar gekeken worden," meent de bewindsman.

De ‘Wereld Borstvoedingsweek’ is vrijdag gelanceerd in het Diakonessenhuis. Het belang van borstvoeding zal deze hele week extra worden benadrukt. De borstvoedingsweek wordt internationaal jaarlijks van 1 tot 7 augustus gehouden. Het thema dit jaar is ‘borstvoeding EN werken, dat lukt wanneer we SAMEN werken’.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April