Nickerianen krijgen geestelijke hulp ook via Internet
01 Aug 2015, 11:22
foto
Medisch directeur van PCS, Rudi Dwarkasingh. (Beeld: René Gompers)


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) gaat een grootschalig onderzoek doen naar alcoholmisbruik, depressie- en angststoornissen. De ‘launch’ van het onderzoek vindt vandaag plaats in Nickerie. Daarnaast zal het rijstdistrict als eerst ‘e-Mental Health’ (elektronische gezondheidszorg) worden aangeboden. Dit houdt in dat mensen met een geestelijk probleem via Internet hulp kunnen vragen en krijgen.

Het wetenschappelijk verzamelen van de informatie zal ruim twee jaren duren deelt Rudi Dwarkasingh, medisch directeur van PCS, mee. In de eerste fase worden door logistieke uitdagingen alleen Paramaribo en Nickerie onder het vergrootglas van het PCS geplaatst. “Met de uitkomst van dit wetenschappelijk onderzoek kunnen wij aardig wat inzichten krijgen in het wel en wee van de geestelijke gezondheid van de gemiddelde Surinamer,” geeft Dwarkasingh aan. “We zullen ons ‘focussen’ op de meest voorkomende stoornissen: depressies en alcoholmisbruik. In totaal zullen in de twee districten onder 3300 personen een enquête worden gehouden.”

De ‘online’ geestelijke hulp zal vanaf 1 augustus alleen in Nickerie beschikbaar zijn, deelt Dwarkasingh mee. Paramaribo en omstreken zullen een maand later gebruik kunnen maken van de dienst. “Je kunt ‘online’ gaan, anoniem, in je eigen omgeving, in je eigen tijd, hulp zoeken voor je klachten,” legt Dwarkasingh uit. “Er zijn hele goeie resultaten geboekt hiermee, met name in Zuid-Afrika. Wij geloven dat het hier ook succes zal opleveren. Vaak is het zo dat men zich verschuilt achter allerlei argumenten en drogredenen om de hulp niet te zoeken. Hiermee komen we de mensen met klachten nog meer tegemoet.”

René Gompers
Advertenties